Publicat pe 12.04.2010

(VIDEO) Izvorul Tamaduirii, la Schitul Gornea – Sichevita de pe Clisura Dunarii

Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului a savarsit Sf. Liturghie si slujba de sfintire a apei la schitul Gornea, la praznicul "Izvorul Tamaduirii"

Cateva sute de credinciosi au umplut curtea schitului Gornea, de pe clisura Dunarii, la praznicul "Izvorul Tamaduirii", cu prilejul savarsirii Sf. Liturghii arhieresti si a slujbei de sfintire a apei, de catre Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

 

Credinciosii din localitatile invecinate schitului s-au bucurat de comuniunea Sf. Liturghii arhieresti si de binecuvantarea Duhului Sfant prin slujba de sfintire a apei. Bucuria a fost sporita de participarea preotilor, care organizati de parintele Ion Varan, protopopul Oravitei, prin sprijinul si sustinerea preotilor din comunitatile parohiale ale satelor Sichevita si Gornea, au luat parte in numar mare la bucuria obstii monahale de la schitul Gornea.

 

Raspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de catre corala preotilor din protopopiatul Oravita, care condusi cu maiestrie de preotul Petru Boru au impodobit duhovniceste acest praznic.

 

Cuvantul de invatatura al Chiriarhului a fost precedat de alocutiunea Preacuviosului Parinte Arhim. Constantin Timis, exarhul manastirilor din Episcopia Caransebesului, care in numele obstii monahale a multumit Preasfinsiei Sale pentru sprijinul acordat de catre Eparhie schitului, in vederea definitivarii bisericii manastiresti din incinta ansamblului monahal.

 

Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a tinut sa sublinieze bucuria constatarii ca in acest schit, obstea lucreaza si se roaga, potrivit invataturilor sfintilor parinti, aceasta constituind si un act misionar pe care manastirile le au in Biserica Ortodoxa.

 

Sapaturile arheologice efectuate pe Clisura Dunarii au scos la iveala si cateva obiecte cu insemne crestine care dateaza din secolul IV-V. Toate acestea, impreuna cu initiativa si implicarea protopopului Ion Varan a luat fiinta schitul din vecinatatea comunei Gornea. Terenul si cladirea aferente au fost donate Episcopiei, fiind un fost tichet graniceresc. incepand cu luna mai a anului 2001, viata monahala a luat fiinta prin ajezarea la acest schit a monahiilor Macaria si Anastasia Grapean impreuna cu ieromonahul Valerian de la Schitul Patrunsa, judetul Valcea.

 

in anul 2002 s-au construit trapeza, chiliile, bucatariile si arhondaricul pentru credinciosi, iar in anul 2003 la praznicul Izvorul Tamaduirii s-a pus piattra de temelie pentru noua biserica a schitului.

 

Paraclisul manastiresc a fost tarnosit in data de 21 noiembrie 2006 de catre Preasfintitul Parinte Lucian al Caransebesului.

 

Schitul de pe Clisura Dunarii are un rol important in reinoirea vietii spirituale a acestor meleaguri si in pastrarea traditiei monahal ortodoxe in frumoasele locuri sapate de secole de fluviul ce strabate tara noastra.

 

stiri din EPISCOPIA CARANSEBESULUI

 

©redactor KSLCatalin – publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 12/2010

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.