(FOTO) Liturghie Arhiereasca la parohia Sf Pantelimon – Simleul Silvaniei

in Duminica a X-a dupa Rusalii, 1 august 2010, Preasfintitul Parinte Dr. Petroniu Florea s-a aflat in mijlocul credinciosilor din parohia „Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon”, protopopiatul ?imleu Silvaniei, parohie infiintata, in anul 2008, pe langa Spitalul Orasenesc din ?imleu Silvaniei. Preasfintitul Episcop Petroniu, inconjurat fiind de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu protopopul locului, Preacucernicul Parinte Vasile Bosca, a savarsit Sfanta Liturghie Arhiereasa.

©redactare Teo-CHristian pentru Lacasuri Ortodoxe®


Slujba a avut o insemnatate deosebita in viata religioasa a comunitatii, cu atat mai mult cu cat Preasfintitul Parinte Petroniu a revenit in sanul parohiei, dupa ce in data de 20 septembrie 2009 a savarsit slujba de sfintire a noii biserici de lemn, zidita prin truda preotului paroh, Preacucernicul Parinte Mircea Pop, slujba la care au fost prezenti atat membrii comunitatii cat si credinciosi din parohiile vecine din ?imleu Silvaniei, alaturi de oficialitati locale si judetene. Tot atunci, Preasfintitul Parinte Petroniu a incununat intreaga activitate, de peste 18 ani, a parintelui paroh, oferindu-i distinctia de iconom stavrofor.

Preacucernicului Parinte Mircea Pop, dupa hirotonia intru preot in anul 1992, i s-a incredintat Parohia Salajeni, cu filia Campia Salaj, din Protopopiatul ?imleu Silvaniei, spre a pastori turma lui Hristos pe calea spre mantuire. Dupa 14 ani de activitate, vreme in care a impodobit cele doua biserici cu pictura in tehnica „fresco”, renovand, de asemenea, si partea exterioara a bisericilor si casa parohiala, a cerut sa fie transferat, in anul 2006, ca preot la capela Spitalului Orasenesc din ?imleul Silvaniei.

La scurta vreme l-a preocupat ideea construirii unui sfant locas de cult in curtea spitalului si care sa deserveasca bolnavii si personalul medical, dar si pe toti cei care ii vor calca pragul, inspirat fiind de biserica de lemn construita in incinta spitalului din Mangalia. Acest gand a devenit realitate odata cu punerea pietrei de temelie de catre Preasfintitul Parinte Episcop Petroniu, in data de 2 martie 2008. Astfel, in perioada 2007-2009, o echipa de 10 mesteri populari din Desesti (Maramures) au inceput sortarea materialului necesar si pregatirea lui pentru prelucrare, ca in final, pe durata a 3 luni, biserica sa fie ansamblata in curtea Spitalului din ?imleu Silvaniei.

Biserica, cu o inaltime de aproximativ 25 m, a fost construita din lemn de brad, talpile si pridvorul bisericii din lemn de stejar, fiind acoperita cu sindrila, intr-un pur stil maramuresan.

Costul total al lucrarilor efectuate la biserica se ridica la peste 520.000 lei, parintele ingrijindu-se de colectarea fondurilor necesare, precum si de buna executie a lucrarilor. La colectarea sumei necesare au contribuit si Secretariatul de Stat pentru Culte, Prefectura Judetului Salaj, Primaria ?imleu Silvaniei si Parohia „Intrarea in biserica a Maicii Domnului” din ?imleu, in proportie de 14%, restul sumei fiind obtinuta din donatii ale credinciosilor si sponsorizari.

De la sfintirea bisericii si pana in prezent, prin osteneala credinciosilor si a parintelui paroh, s-a inzestrat sfantul locas cu scaune laterale, banci tapitate, incalzire centrala si sistem de climatizare, iar o ultima realizare este finalizarea si montarea icoanelor in iconostas.

Pentru tot sprijinul primit in realizarea celor amintite, Preacucernicul Parinte paroh Mircea Pop aduce multumiri, in numele credinciosilor si al sau personal, tuturor celor ce s-au ostenit si roaga pe Bunul Dumnezeu sa le primeasca jertfa, spre mantuirea sufletelor.

EPISCOPIA SALAJULUI

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 29/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.