Conducerea Parcului National ucrainean Sofia Kievskaia sustine ca slujbele ortodoxe ar putea distruge Catedrala Sfanta Sofia
Biserica Sfintei Sofii, zidita in secolul al XI-lea, nici pana in zilele noastre nu a fost cedata vreunei organizatii religioase de pe teritoriul Ucrainei, fiind pastrata de autoritatile locale ca simplu muzeu-parc national, fiindu-le permisa slujirea numai clericilor ce apartin de Patriarhia Rusa in anumite sarbatori din cursul anului bisericesc.
La inceputul secolului al XVII-lea, informeaza publicatia Pravmir, biserica a fost o vreme propietate a uniatilor din Ucraina. Iar dupa aceasta a fost returnata ortodocsilor. in timpul Uniunii Sovietice biserica a ramas inchisa. Doar in anumiti ani i s-a permis Bisericii Ortodoxe Ucrainene sa oficieze aici pentru anumite perioade de timp toate serviciile cultului divin.
Cu putin timp inainte, Sinodul B.O. Ucrainene l-a rugat pe Presedintele Victor Ianukovici sa reintoarca Bisericii aceasta relicva arhitecturala.
"Odata cu trecerea acestui complex arhitectural in proprietatea Bisericii, monumentul va fi cu siguranta distrus, intrucat nicio confesiune religioasa nu va putea sa-l pastreze asa cum trebuie. Picaturile de ceara, vizitele enoriasilor, cantatul corului – toate acestea fara indoiala vor distruge biserica Sfintei Sofii. Sper ca statul sa nu faca vreun pas gresit" – a spus directorul adjunct al parcului Vadim Kirilenko, scrie ziarul ucrainean "Kommersant".
Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce apartine Patriarhiei Ruse impartasesc un alt punct de vedere. Seful Departamentului Informational – Misionar al B.O. Ucrainene, protoierul Gheorghe Kovalenko a spus ca: "Toate bisericile zidite de stramosii nostri au fost zidite pentru a fi lacasuri de cult, pentru a fi biserici si nu muzee nationale".
Preotul a subliniat ca, in Biserica Ortodoxa Ucraineana, catedrala Sfintei Sofii a fost si este considerata ca resedinta a Mitropolitului de Kiev si al intregii Ucraine.
EPH Biserica Ortodoxa a Republicii Moldova
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 28/2010