Dumnezeu si stiinta nu pot exista impreuna, in conceptia majorităţii

Un studiu recent arata ca atitudinile fata de stiinta si Dumnezeu creeaza perceptii opuse.

Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca in ce priveste modul de abordare stiintific sau religios în găsirea unor răspunsuri precum originea universului si a vietii, majoritatea oamenilor testati au aratat o preferinta pentru un anumit tip de explicatie si, de cele mai multe ori, o atitudine neutra sau negativa fata de cealalta.

Acest efect pare a fi independent de fondul religios si de perspectivele persoanei, a spus profesoara de psihologie a Universitatii din Illinois, Jesse Preston, care a condus cercetarea. Studiul apare in Jurnalul de Psihologie Sociala Experimentala.

Preston a spus ca a examinat chestiunea in cauza deoarece atata timp cat si stiinta si religia ofera explicatii fundamentale, atunci, intr-un anumit punct, ele trebuie sa intre in conflict cumva una cu cealalta, pe motiv ca este imposibil ca ambele sa poata explica totul.

Preston si colegii sai au pus 129 de voluntari sa citeasca scurte rezumate ale teoriei Big Bang-ului si ale ipotezei Supei Primordiale – teorii stiintifice ale originii universului si vietii. Jumatate dintre voluntari au declarat apoi că au citit teorii şi afirmaţii puternic sustinute de date. Cealalta jumatate de cititori au spus ca aceste teorii „mai mult ridicau noi probleme decat sa ofere efectiv un raspuns”.

In cel de-al doilea experiment, in care au fost implicati 27 de studenti, jumatate dintre subiectii studiului au trebuit sa enumere sase lucruri pe care cred acestia ca Dumnezeu le poate explica. Ceilalti au fost rugati sa enumere sase lucruri care crede ei ca-l pot explica sau influenta pe Dumnezeu.

Tuturor subiectilor li s-a cerut apoi sa categoriseasca mai multe cuvinte pe un calculator, ca fiind pozitive sau negative. „Ceea ce nu au realizat ei a fost ca au fost influenţaţi inconştient, imediat inainte de fiecare cuvant” a spus Preston. „Deci, chiar inainte de cuvantul „ingrozitor” aparut, de exemplu, pe ecran, a fost proiectat pentru o fractiune de 15 milisecunde cuvantul „Dumnezeu” sau „stiinta”, ori chiar un cuvant neutru. Fractiunea a fost prea scurta pentru a fi inregistrata in mod constient, a spus Preston, dar a avut efect. Cei care citisera afirmatiile care accentuau puterea explicativa a stiintei au fost capabili sa categoriseasca pozitiv cuvintele aparute imediat dupa cuvantul „stiinta” mai repede decat cei care au citit afirmatii critice la adresa stiintei.

Cercetatorii au descoperit ca cei carora li se ceruse sa explice anumite fenomene cu ajutorul lui Dumnezeu au aratat o asociere pozitiva cu Dumnezeu si una negativa cu stiinta decat cei carora li se ceruse sa amintească alte lucruri care il pot explica pe Dumnezeu. Similar, cei care au citit afirmatia care sugera ca teoriile stiintifice erau slabe au fost extrem de inceti in a identifica cuvinte negative care apareau dupa ce erau pregatiti cu cuvantul „Dumnezeu”, a spus Preston. „Probabil ca nu au vrut sa spuna nu lui Dumnezeu”.

Ceea ce este cu adevarat remarcabil este ca cel mai mare efect se produce la cei cu convingerea diferita. „Cand Dumnezeu nu este folosit pentru a explica lucrurile, oamenii au o atitudine pozitiva fata de stiinta. Dar cand Dumnezeu este folosit pentru justificarea mai multor evenimente – in special evenimentele amintite, care sunt viata, universul, libera vointa, marile intrebari – atunci cumva stiinta isi pierde valoarea”.

„Pe de alta parte oamenii pot avea o parere in general pozitiva despre stiinta pana cand aceasta esueaza in a explica intrebarile importante. Atunci credinta in Dumnezeu poate fi ridicata pentru a umple golul” a spus ea. „Pentru a fi compatibile stiinta si religia trebuie sa se limiteze la propriul teritoriu, propriile spatii de explicare” a sugerat Preston. ” Dar religia si stiinta nu au fost niciodata capabile sa faca asta, asa incat mie situatia aceasta imi sugereaza faptul ca dezbaterea va continua. Problema nu va fi niciodata rezolvata.” (trad. presb. Mihaela Ionelia-Ciocanel – parohia Comana.Lacasuri Ortodoxe).

– articolul a fost publicat sub semnatura KSLCatalin, in Stiinta.info, la adresa: https://www.stiinta.info/news/620/103/ , cu care colaboram.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.