Slujbă arhierească şi la prima ctitorie a Sfântului Nicodim: Mănăstirea Vodiţa

Mânăstirea Vodiţa şi-a cinstit astăzi Ctitorul, acest aşezământ monahal fiind de fapt prima ctitorie pe meleaguri româneşti a Sfântului Cuvios Nicodim. Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de de către Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon tânărul teolog Marian Alin Gigină, pe seama Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu severin. După Sfânta Liturghie, Corul ,,Kinonia” al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a susţinut un concert de colinde.

*

Mănăstirea Vodiţa este situată în judeţul Mehedinţi, în apropierea municipiului Orşova. Din vechea mănăstire astăzi nu se mai păstrează decât ruinele vechii bisericii, ridicată între anii 1370-1372 în cinstea Sfântului Antonie cel Mare, de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I. În apropiere trece fluviul Dunărea, peste care a trecut în chip minunat Sf. Nicodim când a venit pe pământul ţării noastre.

Sfântul aşezământ mănăstiresc a cunoscut în decursul timpului căderi şi ridicări. El reprezintă astăzi cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar şi totodată primul aşezământ monahal din ţara noastră administrat autonom (samovlastie) după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare.

În vederea reconstruirii mănăstirii, în luna martie 1990 s-a constituit, în municipiul Drobeta Turnu Severin, Societatea „Vodiţa”, la propunerea căreia, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ianuarie 1991, reînfiinţarea Mânăstirii Vodiţa, ca mănăstire de călugări cu viaţă de obşte. În perioada 1991-1995 s-a construit aici un impunător corp de chilii, în care se mai află stăreţia şi trapeza mânăstirii. De asemenea, în anul 1995 a început execuţia unei frumoase biserici de lemn, la realizarea căreia au fost preluate şi unele elemente din stilul tradiţional maramureşan. Noua biserică a fost sfinţită la data de 29 iulie 2001.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.