SCRISOARE: Parohia ortodoxa romaneasca din Mirfield – Marea Britanie, este nevoita sa slujeasca in alta locatie

Parohia ortodoxa romaneasca din Mirfield – Marea Britanie, este nevoita sa slujeasca in alta locatie

Parohia ortodoxa romaneasca din Mirfield – Marea Britanie, este nevoita sa slujeasca in alta locatie, pentru un an (Lower Church care i-a gazduit pana in prezent intra intr-un proces de renovare).


Parintele Constantin Popescu, paroh al Bisericii Ortodoxe Romanesti "Sf. Macarie cel Mare" din Mirfield – Marea Britanie, este nevoit sa gaseasca oportunitati de depozitare a tuturor obiectelor Sfinte din Biserica, intrucat Spatiul Bisericii Anglicane Lower Church, care i-a gazduit pana in prezent, intra intr-un proces de renovare.
Astfel, Parintele Constantin adreseaza o rugaminte romanilor din Marea Britanie care il pot ajuta cu depozitarea obiectelor:

"Dragi membri ai parohiei noastre,
Dupa cum probabil stiti, in scurt timp vom inceta a ne folosi de Lower Church, locul unde de aproape sase ani ne-am rugat impreuna, ne-am botezat pruncii, ne-am cununat tinerii, ne-am impacat cu Dumnezeu si cu oamenii prin marturisire. ..

Cu totii ne amintim de inceputurile noastre unde fiecare, dupa putere, am incercat sa facem ceva pentru obstea noastra crestina din nordul Angliei.
Intre timp, unii s-au intors acasa, altii s-au mutat in alte parti ale Marii Britanii, altii – fireasca oboseala si omeneasca neputinta! – au inceput sa se implice mai putin.

Este adevarat ca datele cu care operam s-au schimbat intre timp: numarul credinciosilor a crescut fata de 2004, desi nu foarte mult, asa cum ne asteptam dupa 2007.
Entuziasmul si efervescenta inceputului au inceput sa lase loc, din ce in ce mai mult, rutinei si oboselii, mai ales dupa ce am imbracat, modest, biserica noastra cu cele de trebuinta savarsirii slujbelor dupa randuiala ortodoxa: un iconostas mobil, continand icoane pictate de mana, tetrapoade sculptate, sfesnice, suporturi de lumanari, etc. Am enumerate aici cele mai voluminoase obiecte care, duminica de duminica, au trebuit sa fie montate si demontate, cu grija, in locurile permise de gazdele noastre.

Cum spuneam la inceput, datele locatiei noastre se vor schimba, incepand cu luna iunie.
Acest lucru impune, din punct de vedere logistic, o reconsiderare a lucrurilor.
De indata ce Lower Church va fi inchisa rugaciunilor publice, si santierul oficial deschis, nu vom mai avea acces la locurile unde obisnuiam sa depozitam obiectele noastre.
Va trebui sa ne recuperam icoanele din iconostas si sa le depozitam undeva, acasa la cineva.

Iconostasul mobil – cel mai mare obiect pe care il avem – va trebui sa paraseasca Mirfield-ul pentru un an. De aceea, avem nevoie de cineva cu facilitati de depozitare. Tetrapoadele sculptate vor trebui si ele sa paraseasca Mirfield-ul, in ciuda eforturilor de a le pastra la noi: in caravana nu au loc, iar la Colegiu se pare ca nu mai este loc nici pentru un cui… Suportul de lumanari din Grecia: desi a devenit indispensabil in ultimul timp, va trebui sa ne despartim de el. Analogul sculptat, vechii suporti de icoane, lumanarile, cristelnita, cartile de slujba si biblioteca le vom depozita in caravana. Tot ce tine de Sfanta Masa (acoperaminte, sfinte vase, Sf Evanghelie, etc) le voi pastra intr-o cutie pe care o voi aduce la Mirfield in fiecare duminica. Toate aceste activitati as dori sa le demaram in dupa amiaza zilei de 29 mai.

Slujbele se vor tine, incepand cu luna iunie 2010, in noua sala de mese (New Refectory) din incinta comunitatii anglicane.
Logistic vorbind, revenim la o formula mult mai simpla, formula care inca are nevoie de implicare din partea tuturor celor care doresc sa faca ceva mai mult. Cred ca trebuie sa invatam – deopotriva preoti si credinciosi – ca in diaspora contextul este cu totul altul, desi scopul – mantuirea noastra – ramane acelasi. Iar acest context trebuie sa-l intelegem cat mai bine si sa ni-l asumam.

Intre timp, o mana de oameni lucreaza la inregistrarea parohiei ca Charity, cu scopul de a explora posibilitatea fie a construirii unei biserici de lemn in incinta de la Mirfield (comunitatea anglicana si-a dat acordul de principiu), fie a cumpararii unei biserici redundante in vecinatatea Mirfield-ului. Cine va plati pentru biserica? Sfintii care for fi alesi ca si patroni spirituali, aceia vor plati – prin oameni – pentru ridicarea bisericii.
Cam acestea ar fi gandurile pe care am vrut sa vi le impartasesc acum, la o noua rascruce din viata parohiei noastre.

Cei care doriti sa raspundeti la activitatile de voluntariat amintite mai sus, v-as ruga sa o faceti, contactandu-ma la adresa mea de email: costipop@yahoo. com
Sfinte Cuvioase Parinte Macarie si Sfinte Ierarh Paulinus, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi!"

– pentru Lacasuri Ortodoxe, din Marea Britanie: Parintele Constantin Popescu

©Redactare: Teo-CHristian

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 17/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.