Târnosirea bisericii din parohia Păltiniş, protopopiatul Caransebeşului

Deşi biserica parohiei Păltiniş datează de la inceputul secolului XIX, nu a fost târnosită niciodată, neprimind sfintele moaşte în piciorul sfintei mese. Ţinând seama de râvna preotului paroh Petru Damian, care împreună cu bunii săi credincioşi au intreprins ample lucrări de renovare şi reamenajare a bisericii parohiale, precum şi de pictare a interiorului bisericii, dar şi de dorinţa Ierarhului de a vizita această parohie aflată în vecinătatea municipiului Caransebeş, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a săvârşit slujba de târnosire a bisericii, după care a slujit dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a hirotesit pe părintele paroh Petru Damian întru iconom.

La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi din localitate, precum şi fiii satului veniţi pentru a fi alături de familie la praznicul Naşterii Domnului.

După Sf. Liturghie Preasfinţia Sa a rostit cuvenitul cuvânt de învăţătură, vorbind credincioşilor despre Sf. Arhidiacon şi întâi mucenic Ştefan, cel Care L-a mărturisit pe Hristos cu preţul vieţii sale, amintind totodată că jertfa mucenicilor au odrăslit sfinte moaşte care se aşează în sfintele jertfelnice, fapt ce s-a întâmplat şi la sărbătoarea parohiei Păltiniş.

În cuvântul de mulţumire părintele paroh a adresat sentimente de recunoştinţă Preasfinţiei Sale, care a arătat bunăvoinţă faţă de sfinţia sa şi faţă de credincioşii pe care îi păstoreşte poposind în a treia zi de Crăciun în mijlocul credincioşilor din parohia Păltiniş. În acelaşi timp părintele Petru Damian a mulţumit tuturor ctitorilor, binefăcătorilor şi credincioşilor care au susţinut lucrările de renovare a bisericii, precum şi tuturor credincioşilor care participă la sfintele slujbe şi sunt mereu alături de biserica strămoşească.

În încheiere toţi credincioşii s-au închinat înaintea sfântului jertfelnic şi au primit din partea Chiriarhului iconiţe cu calendarul creştin-ortodox pe anul 2009. Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de corul catedralei episcopale „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş.

Toţi credincioşii prezenţi au luat parte la agapa dragostei frăţeşti, oferită de parohie cu prilejul târnosirii bisericii parohiale.

În după amiaza aceleiaş zile, Preasfinţitul părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a mai vizitat şi parohia Rugi din protopopiatul Caransebeşului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.