Washington Times: Biserica Ortodoxă a instalat un nou prelat

– articol publicat luni, 29 decembrie 2008, USA

Într-un ceremonial al Sfintei Liturghii, cu miros de tămâie şi bogată tradiţie, în jur de 300 de membri şi prieteni ai Bisericii Ortodoxe din America s-au întâlnit duminică la Catedrala Sfântul Nicolae din eparhia noului întronizat, Mitropolitul Jonah, aflat de acum la conducerea bisericii din America de Nord.

Apariţia meteorică a lui Jonah, care a fost ales ca episcop de Fort Worth, Texas, cu mai puţin de patru luni în urmă, arată o mare “sete de schimbare”, în OCA, a spus decanul seminarului pe care Mitropolitul l-a urmat.

“Acesta este un val nou, fără precedent în timp”, a spus pr. Thomas Hopko, decanul emerit al Seminarului Teologic Ortodox din Crestwood, NY, Sfântul Vladimir, unde a studiat Jonah pentru gradele sale de master în Teologie şi Divinitate.

“Schimbare, în sensul unui nou angajament în viaţa bisericii, în termenii reînnoirii eparhiei”, a adăugat pr. Hopko.

În 15 minute de predică, Jonah a insistat nu pe cu tema ascensiunii lui ci, mai degrabă, pe unicitatea mesajului creştin.

“Adevărata esenţă a noastră, despre cine suntem noi, se afla în Hristos”, a spus Jonah, ca fost monah ortodox.

“Este vorba despre modul în care traim, [şi] despre ceea ce mărturisesc inimile noastre”, a spus adunării din catedrală, precum şi altor grupuri care au urmărit ceremonia prin mai multe retele de televiziune cu circuit inchis. “D

“Dumnezeu este în afară, dar el este şi în adâncimile noastre. Si, ceea ce este cu adevărat important consta in faptul că această mărturie interioară şi curată trebuie să demonstreze frumuseţea persoanei care s-a unit cu Hristos.”

Jonah a mai susţinut in predica sa că Hristos “ne-a dat o singură misiune… să mergem mai departe şi să dezvăluim oamenilor iubirea lui Dumnezeu şi iertarea.” „În acest sens”, a mai spus el, “ne vom transforma în icoane vii ale Lui Hristos.”

Această ilustrare, probabil că nu a rămas fără rezultat, in sufletele credinciosilor din eparhia lui Jonah, care au fost în mare măsură – pe parcursul celor trei ore de slujbă – inconjuraţi de icoane ale lui Iisus, ale apostolilor şi ale numeroşilor sfinţi ortodocşi. Jonah a şi făcut referire la aceste icoane, chiar din începutul predicii sale.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.