Parlamentarii Georgiei hotarasc: Biserica Armeana din Georgia, alaturi de alte 4 Biserici, capata statutul de entitate juridica

Clerul armean din Georgia a salutat decizia Georgiei asupra statutului acestei Biserici.

Dieceza Georgiana a Bisericii Apostolice Armene a salutat recentele modificari adoptate de parlamentarii georgieni, in acordarea unui statut juridic Bisericii Armene locale.

Intr-un interviu al Serviciului Armean RFE / RL, luni, 4 iulie 2011, Episcopul Vazgen Mirzakhanian, primatul diocezei, a descris aceasta abordare a autoritatilor georgiene ca fiind una “tipica tarilor democratice”, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

El a spus ca nu numai Biserica Armeana, dar si alte comunitati religioase traditionale au asteptat o astfel de decizie, ani de zile.

La o sesiune speciala din 1 iulie 2011, Parlamentul Georgian a votat in prima lectura, in favoarea unor amendamente la Codul Civil, oprin care se acorda statutul de entitate juridica unui numar de cinci grupari religioase, printre care s-a aflat si Biserica Armeana.

Masura a venit la aproximativ doua saptamani de cand aceasta chestiune s-a aflat pe ordinea de zi in cadrul discutiilor dintre liderii Bisericii Armene si Georgiene, Catolicosul intregii Armenii, Karekin al II-lea, efectuand o vizita pontificala in Georgia. Cu toate acestea, contrar asteptarilor, niciun document in acest sens nu fusese semnat intre Patriarhul Suprem Armean si omologul sau georgian, Ilia al II-lea (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Adoptarea finala a amendamentului va oferi de acum noi oportunitati de inregistrare si castigare treptata a drepturilor de proprietate asupra bisericilor, care apartin in prezent Ministerului Culturii din Georgia.

Seful Diocezan al Bisericii Apostolice Armene din Georgia nu este de acord ca decizia luata in legislatura tarii ar fi fost una “neasteptata”, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe. El a explicat ca, personal, nu a subscris niciodata opiniilor critice si negativiste exprimate in mass-media din ambele tari si din afara, cu privire la rezultatele vizitei lui Karekin al II-lea.

“Trebuie sa va asigur ca oamenii de aici, atat armeni cat si georgieni, au fost destul de multumiti”, spunea acesta, recunoscand contributia sefului Bisericii Armene in solutionarea problemei.

Parlamentarii georgieni sunt asteptati sa voteze proiectul de lege, intr-o lectura finala, maine, miercuri, 6 iulie 2011, informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.