Este usor de denigrat, dar mai greu de indreptat! – reactia Patriarhiei Romane la mediatizarea obsesiva a unor cazuri de imoralitate a clerului de mir sau monahal

De mai multa vreme, constatam ca unele trusturi media desfasoara o campanie concertata impotriva Bisericii Ortodoxe Romane, manifestata fie prin mediatizarea obsesiva a unor cazuri de imoralitate a clerului de mir sau a celui monahal, fie prin reprosul permanent ca Biserica Ortodoxa Romana ar primi prea multi bani de la bugetul de Stat, ignorandu-se, in mod deliberat, ca majoritatea contribuabililor sunt de confesiune ortodoxa, iar clerul ortodox aduce cea mai mare contributie cultural-spirituala si social-filantropica la viata comunitatii locale.


in mare masura, consideram ca aceste trusturi de presa – adesea conduse din strainatate -nu informeaza opinia publica romaneasca in mod corect, ci tendentios, punand accentul doar pe ceea ce este senzational si scandalos. Din nefericire, fiind preocupate exclusiv de audienta si profit, acestea trec cu vedere presiunea psihica-morala la care este supusa majoritatea crestinilor ortodocsi din tara, inclusiv manastirile, schiturile si parohiile, prin promovarea in presa scrisa, filme si internet, a pornografiei, prostitutiei, libertinajului si prin relativizarea principiilor morale crestine privind familia.

Din cauza secularizarii si a migratiei, numarul vocatiilor monahale a scazut ingrijorator in ultimii ani, iar mentinerea vietii spirituale si a disciplinei monahale necesita eforturi sporite si se afla mai intens in atentia centrelor eparhiale din tara. in acest sens, cazurile de indisciplina a clerului de mir si a celui monahal se afla deja in atentia instantelor de judecata bisericesti, care analizeaza fiecare situatie in parte si iau masurile disciplinare (statutare) care se impun.

Cu privire la cazul aparut in cotidianul Libertatea de astazi, 2 noiembrie 2009, precizam faptul ca persoana in cauza, victima a unor persoane interesate de castig, a solicitat inca din luna august 2009 retragerea din randul monahilor, solicitare care a fost atunci aprobata, in baza libertatii de constiinta.

Deja, Arhiepiscopia Bucurestilor intensifica masurile pentru sporirea vietii duhovnicesti si intarirea disciplinei monahale, inclusiv in ceea ce priveste comunitatea slujitorilor monahi de la catedrale, care vor avea obligatia de a se conforma unui program de manastire foarte strict.

Mai precizam ca, intr-o societate preocupata de castig material imediat si cu orice pret (santaj si presiuni de tot felul), in care nu mai conteaza mult valorile spirituale, formarea duhovniceasca a tinerilor clerici si mireni presupune o lucrare pastorala permanenta, mai atenta si mai intensa a Bisericii pentru formarea caracterelor, nu doar masuri administrative si disciplinare.

BIROUL DE PRES? AL PATRIARHIEI ROMaNE

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.