Precizari ale Biroului de Presa al Patriarhiei Romane privind articolul intitulat

in legatura cu cele afirmate in articolul intitulat „Preafericite, nu te baga argat la tatarul posedat si nu tari Biserica Ortodoxa in mocirla mafiei…”, aparut in publicatia “Romania Mare”, patronata de catre domnul Corneliu Vadim Tudor, facem urmatoarele precizari:


Patriarhul Romaniei apartine tuturor credinciosilor ortodocsi romani din tara si strainatate si, ca atare, nu poate fi confiscat de un partid sau de un om politic, in functie de preferinte sau interese partinice sau personale.

Sfintirea bisericii din incinta Palatului Cotroceni a reprezentat – pe langa indeplinirea unei responsabilitati arhieresti a Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, care este si Arhiepiscop al Bucurestilor – o indatorire morala, indiferent cine ar fi fost presedintele Romaniei, devreme ce a fost sfintit altarul unei foste manastiri. Un altar trebuie sfintit si cinstit prin oficierea de slujbe, asa cum au lasat prin testament ctitorii, iar nu abandonat, ca in timpul regimului comunist de trista amintire.

il informam pe domnul Corneliu Vadim Tudor – care inventeaza si insinueaza neadevaruri referitoare la intalniri secrete – ca ultima vizita la Patriarhia Romana a domnilor Emil Boc si Adrean Videanu a fost in ziua de 23 ianuarie 2009, cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane (1859-2009), eveniment organizat de catre Patriarhia Romana, Presedintia Romaniei si Academia Romana. in acelasi timp, in discutiile cu reprezentantii clasei politice, Patriarhul Romaniei, in spiritul neutralitatii politice a Bisericii Ortodoxe Romane, nu abordeaza chestiuni care tin de confruntarea electorala intre partide sau oameni politici, chiar daca acestia incearca sa-l informeze despre situatia in care se afla tara.

Cat priveste insinuarea de arghirofilie, aceasta este cu totul nedreapta devreme ce actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane nu foloseste niciodata banii oferiti Bisericii in scop personal, ci, mai mult, ajuta Biserica din banii sai pentru realizarea unor lucrari bisericesti, iar noua Catedrala Patriarhala nu va fi proprietate personala, ci o cladire de utilitate publica reprezentativa pentru viata religioasa a poporului roman.

Este trist ca domnul Coneliu Vadim Tudor dezinformeaza opinia publica, denigreaza si incearca sa il santajeze pe intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, desi nu ezita sa foloseasca in clipuri electorale imagini in care apare impreuna cu Patriarhul Romaniei si alti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Oare, mai are sens sa ne intrebam cum este posibil ca – dupa ce domnul Corneliu Vadim Tudor a participat sarbatoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor si hramul Catedralei Patriarhale (27 octombrie), precum si la agapa oferita de Patriarhia Romana cu acest prilej – a doua zi, in saptamanalul „Romania Mare” sa apara un material calomnios la adresa Patriarhului Romaniei? De aceea, facem apel la intelepciunea de a folosi cuvintele in mod drept si demn, ca un fiu al Bisericii, nu ca unul ostil ei.

BIROUL DE PRES? AL PATRIARHIEI ROMaNE

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.