Bisericile Rusa si Georgiana continuă dialogul de orientare spirituală in Osetia de Sud, Abhazia

Bisericile Ortodoxe Georgiană şi Rusă au intenţia de a continua dialogul cu privire la orientarea spiritulă a populaţiei din Osetia de Sud si Abhazia.

“Am căzut de acord să facem un fel de schimb între delegaţiile Bisericii Ruse şi cele ale părţii Georgiene. O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Ruse va vizita Tbilisi, pentru continuarea dialogului”, a declarat Seful Departamentul pentru Relaţii externe al Bisericii, de pe langa Patriarhia Moscovei, Mitropolitul Kirill de Smolensk şi Kaliningrad – reporterilor din Moscova, după o întâlnire între patriarhul Alexei al II-lea şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Georgia.

Întrebat cum decurge această continuare a dialogului, dată fiind existenţa unei structuri “non-canonice în Osetia de Sud”, el a spus că problema va trebui să fie rezolvată “într-un domeniu strict canonic, cu respectarea normelor canonice, în discutarea acestei teme cu partea georgiană “.

“În prezent, Biserica din Ossetia de Sud este condusă de un schismatic”, a spus el.

Şeful Departamentului de Relaţii Externe al Patriarhiei georgiene, Mitropolitul Gherasim de Zugdidi şi Tsaishi, de celalată parte, a spus reporterilor, după întâlnirea cu Alexei al II-lea, că Abhazia şi Osetia de Sud au fost “un teritoriu canonic al Patriarhiei georgiene”.

“Preoţii georgieni ar trebui să slujească aşa dar, din păcate, în împrejurările actuale nu au o astfel de oportunitate”, a spus el.

“Am fost de acord cu Înalt Prea Sfinţia Sa Părintele Patriarh Alexei şi Părintele Kirill, să discutăm aceste probleme treptat, în linişte şi cu înţelepciune – cum să ghidăm şi să ajutăm oamenii care locuiesc acolo”, a spus arhiepiscopul.

El a adăugat că problema orientării spirituale a Abhaziei şi Osetiei de Sud a fost “cea mai sensibilă şi complicată problemă, care bineînţeles că nu poate fi rezolvată peste noapte”.

“Suntem mulţumiţi de şedinţa de astăzi. Am arătat atât Georgiei cât şi Rusiei că Bisericile noastre nu şi-au pierdut legăturile dintre ele, în absenţa relaţiilor diplomatice, politice, economice sau culturale dintre Georgia şi Rusia,” a spus clericul Georgian.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.