Patriarhia Romana raspunde propunerii de canonizare a lui… Eminescu, oferind lamuriri generale privind procedurile de canonizare

Canonizarea cuiva este mai mult decat cinstirea memoriei sale

Ca raspuns la scrisoarea deschisa adresata Patriarhiei Romane de catre domnul Alexandru Florin Tene, presedintele Ligii Scriitorilor din Romania cu sediul in municipiul Cluj-Napoca, prin care se propune canonizarea poetului Mihai Eminescu, facem urmatoarele precizari:


Patriarhia Romana raspunde propunerii de canonizare a lui… Eminescu, oferind lamuriri privind procedurile generale de canonizare

Apreciem faptul ca, intr-o perioada in care unii contemporani incearca sa denigreze personalitatea poetului national Mihai Eminescu, se fac propuneri de pastrare vie in constiinta publica romaneasca a memoriei Luceafarului poeziei romanesti, asa cum l-a numit primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. Biserica Ortodoxa Romana cinsteste memoria poetului national in fiecare an prin slujbe de pomenire – parastas si manifestari culturale, insa, canonizarea cuiva presupune criterii si proceduri care nu se bazeaza doar pe entuziasm si dorinta publica.

Urmand procedura stabilita de Sfantul Sinod privind canonizarile de sfinti din Biserica Ortodoxa Romana, propunerile de canonizare se adreseaza mai intai Eparhiei din jurisdictia careia face parte solicitantul, care, apoi, o inainteaza Sinodului mitropolitan. Potrivit articolului 113, lit. b din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, Sinodul mitropolitan analizeaza si avizeaza solicitarile venite de la eparhiile sufragane privind canonizarea de sfinti, proiectele de texte liturgice si icoane pentru cinstirea acestora si inainteaza Sfantului Sinod propunerile sale.

Patriarhia Romana raspunde propunerii de canonizare a lui… Eminescu, oferind lamuriri privind procedurile generale de canonizare

Solicitarea Ligii Scriitorilor din Romania, care nu reprezinta o noutate, se adauga numeroaselor alte propuneri aflate pe agenda de lucru a Comisiei de Canonizare a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, trecerea in randul sfintilor realizandu-se in urma unui proces indelungat, care impune o cercetare amanuntita si respectarea unor criterii riguroase (credinta ortodoxa marturisita public, sfintenia vietii si evlavia populara etc.). in vederea canonizarii sfintilor este nevoie de studii temeinice de ordin istoric, liturgic si canonic, precum si de proiecte de tropar, condac si sinaxar, iar apoi de slujbele de la vecernie si utrenie si acatist. in acest context, mentionam ca de la prima canonizare din Biserica Ortodoxa Romana (care a avut loc in anii 1950-1955) si pana in anul 2009, Sfantul Sinod a trecut in randul sfintilor o suta de sfinti romani sau de alt neam, traitori sau ale caror sfinte moaste se pastreaza in Romania, cinstiti cu multa evlavie de catre poporul roman dreptcredincios. in prezent, nu exista nicio luna in calendarul crestin ortodox in care sa nu fie pomeniti sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa Romana, dar este nevoie ca sa fie alcatuite slujbele liturgice pentru fiecare sfant. inainte de a canoniza noi sfinti, este necesara o consolidare a cultului celor deja canonizati, intrucat graba si superficialitatea in canonizarea sfintilor, fara o pregatire suficienta, pot fi pagubitoare din punct de vedere spiritual.

Patriarhia Romana raspunde propunerii de canonizare a lui… Eminescu, oferind lamuriri privind procedurile generale de canonizare

Mai precizam faptul ca Sfantul Sinod a hotarat ca in viitor Comisia speciala de canonizare sa aiba in vedere analizarea cu prioritate a propunerilor de canonizare a unor ierarhi, preoti, monahi cu viata imbunatatita, credinciosi si marturisitori ai credintei ortodoxe cu o intensa viata de rugaciune, incepand cu secolele XIII – XIV si pana in vremurile noastre. Astfel, motivatia principala trebuie sa fie intarirea evlaviei credinciosilor si nu doar reputatia culturala si patriotica a unei persoane.

in concluzie, conform prevederilor statutare, propunerea Ligii Scriitorilor din Romania cu sediul in municipiul Cluj-Napoca se cuvine a fi adresata eparhiei din jurisdictia careia se afla solicitantul pentru a fi pastrata in evidenta si analizata mai intai de catre Sinodul mitropolitan al Mitropoliei respective.

BIROUL DE PRES? AL PATRIARHIEI ROMaNE

Despre aceasta propunere puteti citi AICI:


Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.