Episcopul Jonah de Fort Worth ales Mitropolit al Intregii Americi şi al Canadei

Pittsburgh, PA [OCA Communications] – Miercuri, 12 noiembrie 2008, Preasfintitul Episcop Jonah din Fort Worth a fost ales Arhiepiscop de Washington şi New York şi Mitropolit al Intregii Americi şi Canada, la cel de-al 15 lea Sinod Ortodox American al Bisericii din Întreaga Americă.

IPS Mitropolit Jonah Paffhausen James s-a născut în Chicago, IL, şi a fost botezat în Biserica Episcopală. Pe când era încă un copil, familia sa s-a stabilit in La Jolla, CA, aproape de San Diego. Acesta a fost primit în sânul Bisericii Ortodoxe în 1978 la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Kazan, Biserica Patriarhală a Moscovei, San Diego, în timp ce era student la Universitatea din California, San Diego. Mai târziu, el s-a transferat la UC Santa Cruz.

După terminarea studiilor la UCSC, James a participat la Seminarul Sfântul Vladimir, fiind mai apoi un absolvent cu două Mastere în teologie (1985 şi 1988).

El a urmat studii de doctorat la Ph.D. al Uniunii Teologice Universitare din Berkeley, dar a întrerupt studiile pentru a-şi petrece un an în Rusia.

În Moscova, lucrând pentru Russkii Palomnik la Departamentul Editurii Patriarhiei de la Moscova, el a fost introdus în viaţa Bisericii Ruse, cu precădere în cea monahală. Mai târziu, în acelaşi an, el s-a simţit atras de Mânăstirea Valaam, unde a găsit un părinte spiritual în mănăstirea Abbot, pe Arhimandritul Pankratii. Apoi a fost tuns în monahism şi făcut diacon (1994-1995) la Manastirea Sfântul Tihon, South Canaan, PA, primind numele Jonah.

Revenind în California, pr. Jonah a deservit o serie de misiuni şi mai târziu a fost sub ascultarea de a se stabili la o Mânăstire cu hramul Sf. Ioan de Shanghai şi San Francisco. Manastirea, iniţial situată în Point Reyes Station, CA, s-a mutat mai apoi la Manton, în California de Nord, aproape de Redding. În timp ce construia o cumunitate monahală, Pr. Jonah a lucrat stabilind misiuni în Merced, Sonora, Chico, Eureka, Redding, Susanville, şi în alte comunităţi din California, Kona, HI.

In primavara anului 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America l-a ridicat pe Pr. Jonah la rang de Arhimandrit şi i-a fost dată ascultarea de a părăsi Mânăstirea şi să îşi asume responsabilităţi de episcop auxiliar şi cancelar în Dioceza de Sud.

Alegerea sa ca Episcop a avut loc pe 4 septembrie 2008, la o adunare extraordinară a Sfântului Sinod al Episcopilor. Anterior, în vară, candidatura acestuia fusese aprobată de Episcopia de Sud a Consiliului Diocesan, la scurt timp după ce Episcopul Jonah participase la întâlnirea eparhială anuală.

Episcopul Jonah a fost numit Episcop de Forth Worth şi Episcop Auxiliar al Diocezei de Sud, la Catedrala Sfântul Serafim, Dallas, TX, în ziua de sâmbătă, 1 noiembrie 2008. La numire au fost: Arhiepiscopul Dmitri din Dallas şi de Sud, locţiitor al Mitropolitului; Episcopul Tihon de Philadelphia şi Pennsylvania de Est; Episcopul Benjamin de San Francisco şi de Vest; şi Episcopul Alejo de Mexico City şi Exarh de Mexic.

Mitropolitul Jonah va fi instalat de către Sfântul Sinod al Episcopilor OCA la Catedrala Sfântul Nicolae, Washington, DC, in 28 decembrie 2008.

Fie ca Domnul să binecuvânteze pe IPS Jonah, nou ales Mitropolit al Intregii Americi şi al Canadei, întru mulţi ani în slujba de păstorire.

Eis polla eti, Despota!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.