Parohia Fizeş din protopopiatul Reşiţa

Ocazie 1: Resfintire si Aniversare a 250 ani

Zi de aleasă sărbătoare pentru credincioşii parohiei Fizeş din protopopiatul reşiţa care s-au bucurat la aniversarea a 250 de ani de existenţă a bisericii parohiale de prezenţa Preasfinţitulu Părinte Episcop Lucian în mijlocul lor care a oficiat şi slujba de resfinţire a bisericii care străjuieşte satul Fizeş.

Aflată în centrul comunei, într-un parc generos, biserica parohiei Fizeş este una din cele mai mari şi frumoase locaşuri din arealul zonei de interferenţă a judeţului Caraş-Severin cu judeţul Timiş. Anul jubiliar al acestei biserici a fost marcat de săvârşirea Sf. Liturghii arhiereşti şi a slujbi de resfinţire a bisericii, dimpreună cu rânduiala de înnoire a sfintei mese, târnosite în anul 1949 la data de 8 noiembrie de către mitropolitul Banatului, Vasile Lăzărescu. Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a fost întâmpinat de autorităţi locale şi centrale, precum şi de mulţi tineri îmbrăcaţi în straie populare, demni de înaintaşii lor care le-au lăsat loc de rugăciune şi închinare.

Pentru a puncta evenimentul, la iniţiativa părintelui paroh Gheorghe Dobre şi prin contribuţia credincioşilor în latura de miazănoapte a bisericii s-a montat o placuţă comemorativă, care punctează evenimentul serbat de Ierarh, preoţi şi credincioşi la împlinirea a 250 de ani de existenţă a bisericii din Fizeş. Pe locul actualei biserici din Fizeş a existat o veche biserică din lemn, care neîncăpătoare fiind a fost înlocuită de această biserică de acum. În cadrul Sf. Liturghii s-au pomenit ctitorii locaşului şi cei 32 de preoţi adormiţi în Domnul care au slujit în cei 250 de această parohie.Tot în cadrul Sf . Liturghii oficiate a avut loc şi hirotonia întru preot a diaconului Ionel Remus Negru, care va sluji la parohia Maciova din protopopiatul Caransebeş.

Cuvântul de învăţătură din încheiere i-a aparţinut Ierarhului, după care toţi credincioşii au participat la agapa frăţească oferită de parohie cu prilejul acestui important eveniment care marchează statornicia credinţei strămoşeşti ortodoxe pe meleagurile Banatului Montan.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.