Mesajul de felicitare al PF Patriarh Daniel transmis cu ocazia intronizarii Patriarhului Irinej al Serbiei

Mesajul de felicitare al PF Patriarh Daniel transmis cu ocazia intronizarii Patriarhului Irinej al Serbiei

Duminica, 3 octombrie 2010, a avut loc la Pec festivitatea de intronizare a Preafericitului Parinte Irineu, noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe – vezi Arhiva Lacasuri Ortodoxe. Biserica Ortodoxa Romana a fost reprezentata de o delegatie formata din inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Irineu al Olteniei, Preasfintitul Parinte Nicodim al Episcopiei Severinului si Strehaiei si Preasfintitul Parinte Daniil, Episcopul Episcopiei Daciei Felix.

©Redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: TEO-CHristian


Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat Preafericitului Parinte Irineu, Arhiepiscop de Belgrad-Karlovci si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe, urmatorul mesaj de felicitare, conform Centrului de Presa al Patriarhiei Romane:

Preafericirea Voastra, Preafericite Parinte Irineu,
Arhiepiscop de Belgrad-Karlovci si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe,
preaiubit frate in Hristos Domnul si coliturghisitor,

Cu aleasa bucurie, ierarhii, clerul si credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane au primit vestea alegerii Preafericiri Voastre in inalta slujire de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Prin vrerea Preasfintei Treimi, sunteti al patruzeci si cincilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe, in sirul arhiereilor care au pastorit aceasta Biserica si care, in decursul istoriei sale stralucite, s-a dovedit a fi rodnic ogor al Domnului pentru ca a daruit poporului sarb si Ortodoxiei multe cete de sfinti.

Suntem incredintati, Preafericirea Voastra, ca veti contribui mult la apararea si afirmarea valorilor crestine, la promovarea lucrarii social filantropice a Bisericii in lumea contemporana, care se confrunta cu dificultati si care trece printr-o acuta criza economica, generata, in primul rand, de o profunda criza spirituala. in acest sens, ne amintim, cu bucurie, cuvintele, pe care Preafericirea Voastra ni le-ati adresat, in scrisoarea irenica trimisa cu prilejul alegerii in demnitatea de Patriarh. intr-adevar, acum, cooperarea frateasca a Patriarhilor Ortodocsi este o necesitate stringenta, pentru ca marturia Bisericii Ortodoxe sa fie credibila in intreaga lume, iar pacea lui Dumnezeu si iubirea frateasca sa biruiasca ura si violenta din lumea noastra atat de tulburata. Va incredintam ca, pentru implinirea acestei misiuni sfinte, dorim sa punem iubirea frateasca in Hristos ca temelie pentru o mai buna colaborare intre Bisericile noastre surori, intre poporul roman si poporul sarb.

in aceste clipe inaltatoare, rugam pe Hristos Domnul, Capul Bisericii si Pastorul Cel Bun (Ioan 10,11), sa Va daruiasca ajutorul Sau, ca sa pastoriti Biserica Ortodoxa Sarba sora pe calea mantuirii.

impreuna cu ierarhii, clerul si credinciosii Biserici Ortodoxe Romane, Va felicitam cu aceste cuvinte: „Axios! Axios! Axios! intru multi ani, Preafericirea Voastra!”

Cu deosebita pretuire si dragoste frateasca in Iisus Hristos,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 38/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.