Ambasadorul Austriei la Bucuresti propune: Pelerinaj international: Austria – Ungaria – Slovacia – Romania (Bucovina)

Ambasadorul Austriei propune Patriarhiei Romane cooperare in organizarea de pelerinaje

In data de 7 iunie 2010, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a primit, la Resedinta Patriarhala, in vizita de ramas bun, pe Excelenta Sa Dr. Martin Eichtinger, Ambasadorul Austriei la Bucuresti.


in cadrul discutiilor, au fost abordate aspecte ale provocarilor societatii contemporane, atat in ceea ce priveste impactul crizei economice asupra tarilor europene, cat si necesitatea protejarii mediului inconjurator prin actiuni comune, de constientizare la nivelul comunitatilor locale si al fiecarei persoane in parte. De asemenea, s-a vorbit despre necesitatea promovarii patrimoniului cultural religios.

in acest context, Excelenta Sa dl. Dr. Martin Eichtinger a prezentat un proiect de pelerinaj international care sa porneasca din Austria, prin Ungaria si Slovacia, si sa se incheie la manastirile din Bucovina. Pentru concretizarea acestui proiect, s-a constituit un grup de lucru, dl. Ambasador exprimandu-si speranta ca si Patriarhia Romana va sprijini acest demers.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a salutat initiativa, considerand ca astfel vor putea fi promovate valorile crestine din aceasta zona, aflata la confluenta dintre Rasaritul si Apusul Europei. Patriarhul Romaniei a subliniat faptul ca exista in Europa o veche traditie a pelerinajului, care, dupa unificarea europeana din ultimele decenii, trebuie actualizata si extinsa. in acest sens, Preafericirea Sa a propus initierea si a unui alt tip de pelerinaj, si anume, cu vaporul, pe Dunare, care sa ofere celor interesati posibilitatea de a vizita diferite monumente istorice, in special cele bisericesti, si de a cunoaste bogatia cultuala si culturala din aceasta zona a Europei. Prin promovarea acestui tip de pelerinaj, Dunarea ar putea deveni un fluviu simbol al cooperarii practice si al comuniunii spirituale in promovarea valorilor crestine europene. O astfel de initiativa s-ar incadra in contextul celebrarii, in anul 2013, a 1700 de ani (313-2013) de cand a fost emis Edictul de la Mediolanum (Milano), prin care imparatul Constantin cel Mare, nascut in secolul al III-lea, intr-o zona daco-romana (Naissus, azi orasul Nis din Serbia), a inaugurat o etapa noua in istoria crestinismului, pe care am putea-o numi: era libertatii de constiinta si a tolerantei religioase. Prin pelerinajele organizate in centrul Europei, pe uscat si pe Dunare, va fi evidentiat, pe termen lung, factorul spiritual, contribuind astfel la punerea in valoare a patrimoniului cultural – religios european, pe care trebuie sa-l apreciem, sa-l aparam si sa-l promovam, ca fiind parte esentiala a identitatii europene.

Sectorul relatii bisericesti si interreligioase si Biroul de Presa ale Patriarhiei Romane

Foto: Ziarul Lumina

©Redactare: Carmen-Ana Ion

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.