publicat în: Arhivă

O delegaţie ecumenică internaţională va vizita Haiti

O delegaţie internaţională ecumenică formată din reprezentanţi ai mai multor biserici, va efectua o vizită de solidaritate alături de bisericile, organizatiile ecumenice şi cele ale societăţii civile din Haiti, în perioada 24-28 noiembrie. Delegaţia va vizita capitala, Port-au-Prince, şi zonele afectate de recentele uragane.

Vizita are drept scop exprimarea solidaritatii cu poporul haitian şi cercetarea bisericilor din ţară. Vizitând comunităţile creştine, organizaţiile societăţii civile locale, agenţiile umanitare şi reprezentanţii politici, echipa ecumenică internaţională se va interesa despre preocupările şi speranţele lor.

Haiti, o ţară care a cunoscut puţini ani de linişte, în timpul istoriei sale, consideră 2008, pe bună dreptate, ca “annus horribilis”. Confruntându-se cu probleme de corupţie internă şi fiind catalogată drept una dintre cele mai violente ţări din lume, Haiti a înregistrat o deteriorare a stabilităţii politice în urma ultimelor revolte populare din aprilie, determinată de creşterea preţurilor la alimente. Apoi uraganele Fay, Gustav, Hanna şi, mai recentul Ike au provocat inundaţii grave în mai multe regiuni, lăsând până la un milion de haitieni fără case, ucigând peste 500 de oameni şi slăbind capacitatea agricolă a ţării.

Delegaţia egumenică urmăreşte acumularea de experienţe în aceste călătorii pe teren, in zonele afectate de uragane, având întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiilor care luptă împotriva violenţei şi conflictelor din ţară. De asemenea, se va concentra pe iniţiative privind reducerea violenţei împotriva celor mai vulnerabile segmente ale populaţiei, cum ar fi copiii străzii şi femeile.

Organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor (COE), vizita va avea loc sub auspiciile Federaţiei protestante din Haiti, în colaborare cu organizaţii ecumenice şi agenţii ale bisericilor din ţară.

Membrii delegaţiei ecumenice sunt:

* Genevieve Jacques, fost director al programelor COE şi fost secretar general al CIMADE, Franţa (Head).
* Els Hortensius, manager program, Catedra de democratizare şi edificare a păcii, ICCO, Olanda.
* Marie-Claude Julsaint, secretar executiv pentru America Latină şi Caraibe YWCA, Haiti / Elveţia
* Elsy Wakil, secretar regional pentru Orientul Mijlociu al Federatiei Universale a Asociatiei Studentilor Crestini, Liban.
* Michael Burke, ministru executiv în servicii legate de politică, Biserica Unită, Canada.
* Manuel Quintero, director Relatii de Frontieră în Misiunea din Cuba.