Biserica din satul Gorenka, districtul Sviatosin, în cinstea Icoanei Nascatoarei de Dumnezeu din Kiev-Bratsk

OCAZIE 1: Tarnosirea bisericii

Mitropolitul Vladimir a târnosit o Biserica în cinstea Icoanei Nascatoarei de Dumnezeu din Kiev-Bratsk, în satul Gorenka, districtul Sviatosin

Vineri, 7 noiembrie, Primatul Bisericii Ortodoxe a oficiat o slujbă de târnosire a bisericii, dedicate icoanei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu din Kiev-Bratsk, în satul Gorenka, raionul Sviatosin, din regiunea Kiev. Alaturi de acesta au fost la slujba, Episcopul Alexandru de Pereiaslav-Khmelnitski (Secretarul Primatului UOC), Parohul de Kiev-Sviatosin, aripastorul raionului, Vasil Rusnika şi preoţii din district.

La sfârşitul slujbei, Mitropolitul Vladimir a fost întâmpinat de credincioşi şi le-a adresat un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia „templului lui Dumnezeu” în viaţa creştinilor.

“Astăzi am participat la marele mister al lui Dumnezeu – târnosirea Bisericii lui Dumnezeu”, a precizat acesta. Cu această solemnă ocazie, l-am rugat pe Domnul să protejeze biserica, trimiţând duh de pace sufletelor voastre şi să vă păzească de pericole, să accepte pocăinţa voastră şi să vă dăruiască Sfintele Sale Taine. Fie ca această biserică să devină o casă a rugăciunii şi milei, pentru voi; să devină o şcoală care să vă pregătească pentru viaţa veşnică, aşa încât să-l lăudaţi pe Domnul veşnic.”

Arhipastorul a oferit, de asemenea, o medalie jubiliară, cu ocazia a “1020 de ani de la Botezul Rusilor din Kiev” parohului Bisericii, arhimandritul Achilla (Saktarian).

Ca amintire, Preafericirea Sa a primit o Icoană a Celui Asemenea cu Apostolii, Printul Vladimir, după care a dăruit mai multe iconiţe parohienilor, alături de binecuvântări.

REFERINTE: Anterior, în Gorenka nu a existat nicio altă biserică.

În primăvara anului 2007, cu binecuvântarea Preafericitului Mitropolit Vladimir, a fost înregistrată şi înfiinţată aici, această parohie. Astfel, parintele Achilla a cumpărat o parcelă pe acest teren.

La 15 martie 2008 Primatul Bisericii Ortodoxe Ucraineene a a sfinţit piatra de temelie a bisericii. Biserica Sfinţită este o Biserică tipică, din lemn. Ea este proiectată pentru 150 de credincioşi. Conform arhimandritului Achilla, de Paşte, în acest an, au fost prezenţi 300 de oameni şi, de obicei, aproximativ 100 de oameni participă la Liturghie, în fiecare duminică.

De asemenea, o şcoală de duminică este pe cale sa fie construită în apropierea imediată a Bisericii.

O Biserica de piatră care va fi închinată Sfântului Botez, este planificată pentru viitor. (foto: Maxim Brusnik)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.