OCROTITORUL BUCURESTILOR PRIMESTE TREI SFINTI CAPADOCIENI – PF Parinte Patriarh Daniel

Cuvant catre pelerinii veniti la hramul Catedralei patriarhale din Bucuresti (24-29 octombrie 2009)

Anul acesta 2009 se implinesc 1630 de ani de la trecerea la cele vesnice a Sfantului Vasile cel Mare (†379), unul dintre cei mai cunoscuti Sfinti Parinti ai Bisericii Ortodoxe, mare teolog si intelept pastor de suflete.


Cu acest prilej, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat anul 2009 An comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare si al tuturor Sfintilor Capadocieni.

Binecuvantarea si bucuria pe care ni le aduce Sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, sporesc si mai mult anul acesta, prin venirea din Grecia la Bucuresti a moastelor Sfantului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, a moastelor Sfantului Grigorie Teologul, prietenul Sfantului Vasile cel Mare, ca dar oferit de Arhiepiscopia de Viena, Austria, si a moastelor Sfantului Grigorie de Nyssa, fratele Sfantului Vasile cel Mare, aduse de la biserica Domnita Balasa din Bucuresti. Asadar, Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou primeste de sarbatoarea sa pe acesti trei Sfinti Capadocieni.

Biserica intreaga si mai ales credinciosii pelerini cinstesc pe sfinti intrucat in sfinti se arata prezenta harului lui Hristos si lucrarea Sfantului Duh, ca rodire a darurilor primite de ei la Sfantul Botez, daruri pe care insa sfintii le-au cultivat prin rugaciune si fapte bune.

Roadele prezentei si lucrarii Sfantului Duh in sfintii lui Dumnezeu se arata mai ales in dragostea lor fata de Dumnezeu si fata de semeni, in bucuria lor duhovniceasca, in pacea sufletului, in indelunga rabdare cand trec prin incercari, in bunatatea inimii, in facerea de bine catre toti oamenii, in credinta dreapta si statornica, in blandete nefatarnica, in infranare de la savarsirea raului, in curatia sau sfintenia vietii (cf. Galateni 5, 22-23).

Asadar, cand noi cinstim pe sfinti, cinstim prezenta si lucrarea lui Dumnezeu in acei oameni care au crezut in El, L-au iubit si au implinit voia Lui in viata lor pe pamant. Prin credinta lor statornica si prin viata lor sfanta, toti sfintii sunt prieteni ai lui Hristos (cf. Ioan 15, 14; Iacob 2, 23), invatatori si rugatori ai Bisericii pentru mantuirea oamenilor.

Cand Biserica lui Hristos recunoaste sfintenia celor ce au facut roditoare in viata lor darurile Sfantului Duh, ea indeamna pe toti credinciosii sa citeasca si sa sa urmeze Vietile sfintilor, sa cinsteasca icoanele sfintilor si sa ceara ajutorul rugaciunii sfintilor pentru a spori in credinta si in fapte bune, pe calea mantuirii.

Pe langa citirea Sinaxarului sau a Vietii sfintilor si cinstirea icoanelor sfintilor, Biserica a inceput inca din primele veacuri sa cinsteasca mormintele si moastele sfintilor, mai ales cele ale sfintilor apostoli, ale sfintilor mucenici sau martiri si ale sfintilor cuviosi monahi vietuitori in manastiri sau in pustie. Prin cinstirea moastelor sfintilor, Biserica marturiseste lucrarea Sfantului Duh de sfintire a sufletului si a trupului omului credincios, rugator catre Dumnezeu si implinitor al voii Sale.

Astfel, prin cinstirea moastelor sfintilor, Biserica marturiseste impreuna cu Sfantul Apostol Pavel ca trupul sfintit al credinciosilor este „templu al Duhului Sfant” (1 Corinteni 6, 19), pentru ca ei au „slavit pe Dumnezeu in trupul si in sufletul lor” (1 Corinteni 6, 20) si „vor fi cu Hristos in slava vesnica” (1 Tesaloniceni 4, 17).

De aceea, prin rugaciunea lor, sfintii sunt mijlocitori pentru noi, vindecatori de boli, izbavitori de patimi si de necazuri, luminatori ai vietii, dascali ai mantuirii si indrumatori catre imparatia Preasfintei Treimi.

in aceste zile de sarbatoare, soborul minunat al Sfintilor Parinti Capadocieni: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Grigorie de Nyssa, mari dascali ai lumii si ierarhi, sporeste bucuria tuturor pelerinilor care cinstesc sfintele lor moaste alaturi de moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou si ale Sfintilor imparati Constantin si Elena, ocrotitori ai Catedralei Patriarhale din Bucuresti.

Cinstiti impreuna in aceste zile de sarbatoare in Capitala Romaniei, acesti minunati sfinti ai pamantului Capadociei si ai Bisericii universale ne arata ca lumina Evangheliei lui Hristos a rodit in popoare credincioase raze si chipuri de lumina, adica sfinti rugatori pentru oameni pe pamant si in cer, unind intre ele, prin lumina si rugaciunea lor, generatii si popoare, intrucat pentru ei „Iisus Hristos, ieri si azi si in veci este acelasi” (Evrei 13, 8).

Iubiti pelerini,

Sa rugam pe acesti sfinti mari, prieteni ai lui Hristos, parinti milostivi si luminatori ai Bisericii, sa fie pentru noi mijlocitori in fata Preasfintei Treimi, sa ne daruiasca sanatate si mantuire, mult ajutor in familie si in toata lucrarea cea buna, putere duhovniceasca de a birui ispitele si necazurile, neintelegerile si neajunsurile, saracia si nesiguranta zilei de maine, pentru a spori in credinta, in nadejde si in dragoste fata de Dumnezeu si de oameni.

Rugam pe Preamilostivul Dumnezeu sa va rasplateasca tuturor evlavia si osteneala, darnicia si rabdarea, cu darurile Sale cele bogate, cu sanatate si mantuire, cu pace si bucurie, pentru ca sa impartasiti tuturor celor dragi binecuvantarea lui Dumnezeu si a sfintilor Lui, lumina sarbatorii si frumusetea sufletelor adunate in rugaciune impreuna cu sfintii, in iubirea Preasfintei Treimi!

“Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti!” (2 Corinteni 13, 13)

Al vostru catre Hristos Domnul rugator,


† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

SURSA: Basilica

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.