Cuvantul PF Patriarh Daniel, cu ocazia inaugurarii Centrului de spiritualitate si cultura

Cu prilejul inaugurarii Centrului de spiritualitate si cultura „Sf. Ap. Andrei”, Bruxelles (1 decembrie 2009), Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat urmatorul mesaj:

UN CENTRU ROMaN iN CAPITALA EUROPEI UNITE

Inaugurarea Centrului de spiritualitate si cultura „Sf. Ap. Andrei” din Bruxelles reprezinta un moment de bucurie deosebita atat pentru romanii care traiesc aici, in capitala Europei, cat si pentru romanii de pretutindeni.


Patriarhia Romana sprijina acest proiect initiat de Fundatia Valente Umane, deoarece una din coordonatele principale ale misiunii ei este tocmai aceea de a contribui la promovarea valorilor spirituale si culturale ale poporului roman profund religios, in context european si international. De aceea, binecuvantam, felicitam si incurajam pe toti romanii dornici si capabili de dialog si cooperare europeana in plan spiritual si cultural.

Dorim ca Centrul de spiritualitate si cultura „Sf. Ap. Andrei” sa devina un promotor al valorilor culturii si spiritualitatii romanesti in inima Europei, prin evidentierea cu demnitate si competenta a traditiilor frumoase ale poporului roman, ca popor european, de limba latina, de credinta crestin-ortodoxa si de origine apostolica, ca urmare a activitatii misionare a Sfantului Apostol Andrei in Dobrogea (Scitia Mica).

Totodata, acest Centru va promova legatura dintre credinta si cultura, dintre viata liturgica si viata sociala. Sfintirea altarului acestei frumoase capele „Sainte Julienne”, din Bruxelles, construita in secolul al XIX-lea, marcheaza tocmai vocatia sa de spatiu sacru, de „poarta a cerului“ (cf. Facere 28, 17), de centru spiritual chemat sa cunoasca si sa marturiseasca „harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si comuniunea Sfantului Duh“ (II Corinteni 13, 13), pentru toti oamenii dornici de pace si bucurie sfanta, de dialog si cooperare sociala.

Cu deosebita bucurie, apreciem, de asemenea, si organizarea de catre Fundatia Valente Umane a manifestarilor de cultura, arta si spiritualitate romaneasca la Bruxelles, legate de trei sarbatori premergatoare marelui praznic al Nasterii Domnului, si anume: sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei – „Ocrotitorul Romaniei” – sarbatoare bisericeasca nationala (30 noiembrie), Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie) si sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae (6 decembrie), simbol al bunatatii si generozitatii.

La acest moment de binecuvantare a altarului si de inaugurare a Centrului de spiritualitate si cultura „Sf. Ap. Andrei” din Bruxelles, Va adresam, tuturor celor prezenti, parintesti urari de tot binele, rugand pe Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si pace, bucurie si ajutor in viata, intru multi si fericiti ani !

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

BIROUL DE PRES? AL PATRIARHIEI ROMaNE

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.