“Adesea, judecam oamenii doar dupa patimile lor, si nu dupa virtuti” – PF Parinte Patriarh Daniel

"Adesea, judecam oamenii doar dupa patimile lor, si nu dupa virtuti" – PF Parinte Patriarh Daniel

Mai intai, a fost dorinta de luminare a lui Zaheu, vamesul din pericopa Evanghelica a celei de-a 32-a Duminici dupa Rusalii. Apoi, “Mantuitorul s-a autoinvitat” in casa acestuia. Aceasta este ideea principala, asupra careia Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a atras atentia prin predica sa, din aceasta duminica, 17 ianuarie 2010.


„Mai intai, harul lui Hristos a atins sufletul lui Zaheu. Apoi, Mantuitorul s-a autoinvitat in casa acestuia.” – afirma Patriarhul Romaniei in fata multimii de credinciosi sositi inca de la primele ore ale diminetii, in incinta Manastirii Jercalai, Prahova – “Aparenta curiozitate a vamesului, era deci o dorinta de convertire, de schimbare“.

Casa a Domnului, Sfanta Manastire, este situata la circa 20 km nord-est de Ploiesti, pe soseaua Bucuresti – Ploiesti – Buzau acolo unde, la intersectia din Albesti-Paleologu cu drumul spre Constanta, drumul o ia in partea stanga, prin Urlati, spre Jercalai, imediat dupa podul de piatra peste Cricovul Sarat.

„?i, nu a primit binecuvantare doar Zaheu, ci si toata casa lui!” – erau cuvintele cu care intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane avea sa ii bucure pe cei prezenti la Sfanta Liturghie.

“Acest lucru poate insemna ca, uneori, o familie intreaga primeste binecuvantare prin apropierea a cel putin unuia dintre membrii familiei, de Dumnezeu. Prin unul, se da binecuvantare celorlalti, cei multi” – continua in mesajul sau Preafericitul Parinte Daniel.

„Ca oameni, cunoastem adesea mai mult pacatele celorlalti, decat virtutile lor. ii judecam foarte adesea, rapid, dupa patimile lor. Dar Dumnezeu vede dincolo de pacat. Acolo unde este scanteia de lumina a credintei“ – incheia Patriarhul referirea sa la Evanghelia acestei Duminici, avertizand:
“Mantuitorul Iisus Hristos, Care vede si cunoaste intreaga viata a fiecarui om, a vazut in multime nu numai pe cei din fata lui, ci si pe cei de pe marginea drumului.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.