Spania: Hristos „exmatriculat” dintr-o şcoală publică, pentru prima dată

Un judecător a ordonat, pentru prima dată în Spania, unei şcoli publice, să elimine un crucifix ce se afla pe peretele unei săli de clasă, au anunţat duminică mai multe ziare.

Judecătorul de la Tribunalul administrativ din Valladolid (nordul Spaniei), Alejandro Valentin, a cerut unei şcoli publice, “Macias Picavea Valladolid”, să “elimine simbolurile religioase din sălile de clasă şi din spaţiile publice”, după decizia magistratului citat de ziarul conservator ABC.

Magistratul, care a raspuns cererii formulate în 2005 de către părintele unui elev din şcoală şi de Asociaţia locală de a apărare a laicităţii şcolare, s-a bazat pe constituţia spaniolă care garantează libertatea religiei şi cultelor” şi asigură astfel un caracter laic şi neutru Statului Spaniol.

“Prezenţa acestor simboluri în spaţiile în care minorii (…) sunt în plină fază de formare, pot provoca impresia că Statul este mult mai apropiat de credinţa catolică decât de alte religii, susţine judecătorul.

“Aceasta este prima dată când Sistemul justiţiei spaniole adoptă o astfel de decizie, militând pentru laicitatea în şcoală”, citează ABC.

“Un caz similar a luat naştere în sud, în Jaén, în 2006, dar de această dată, guvernul regional (responsabil de educaţie) a preluat conducerea şi a îndepărtat crucifixul dintr-o şcoală publică înainte de intervenţia justiţiei”, precizează ziarul.

În ciuda Constituţia Spaniei din 1978, care asigură un caracter aconfesional Statului şi Instituţiilor sale, simbolurile catolice sunt încă foarte prezente în Spania, la 30 de ani de la sfârşitul dictaturii (lui Franco) catolice, care a ridicat catolicismul la rang de religie de Stat.

În particular, orice nou preşedinte guvernant trebuie să jure fidelitate constitutiei în faţa unui Crucifix, înainte de a-şi începe serviciul ca ales.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.