2 tibetani condamnati pentru ca au descarcat fotografii cu Dalai Lama pe net

Lacasuri Ortodoxe: din Pekin / China
2 tibetani condamnati pentru ca au descarcat fotografii cu Dalai Lama, pe net

Doi tineri internauti tibetani au fost condamnati la trei ani de inchisoare, pentru ca au descarcat fotografii ale lui Dalai Lama – a declarat luni organizatia Reporteri fara Frontiere.


Gyaltsing Nyima si Wangchuk, arestati la 1 octombrie 2009 in Lhasa, capitala Regiunii Autonome Tibetane, au fost condamnati pentru "furnizarea de informatii catre persoane din afara Chinei", a spus RSF.

Aceasta condamnare dateaza de la inceputul lunii decembrie, conform RSF, care afirma ca data procesului "nu este cunoscuta cu exactitate”.

"Familiile lor nu au avut dreptul sa-i viziteze vreodata in inchisoare, neprimind niciun fel de informatie despre acestia si despre starea lor de sanatate", a mai precizat, de asemenea, organizatia.

RSF precizeaza, in plus, ca alti trei internauti "au fost arestati in data de 1 decembrie 2009, din aceleasi motive", si sunt tinuti intr-un loc care nu poate fi dezvaluit. Ei nu au fost, inca, judecati.

Organizatia solicita "eliberarea imediata" a internautilor si "abandonarea tuturor procedurilor pornite impotriva acestora."

"Nu au facut nimic rau. Pur si simplu, au schimbat niste poze cu liderul spiritual tibetan(…) Aceste acuzatii sunt aberante: tinerii navigatori pe internet nu trebuie sa devina victime ale tensiunilor dintre China si Dalai Lama”, a mai spus organizatia.

Dalai Lama traieste in exil la Dharamsala, in nordul Indiei, dupa fuga sa din Tibet, care a urmat esecului unei revolte antichineze, in Lhasa, 1959.

El este considerat de catre guvernul chinez ca fiind un separatist periculos – acuzatie respinsa de beneficiarul premiului Nobel pentru Pace, sub pretentia unei largi autonomii a sud-vestului Chinei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.