Figura proeminenta a Budhismului, la nivel international, Thich Nhat Hanh, solicita libertatea cultului

Lacasuri Ortodoxe: din Hanoi – Vietnam
O figura proeminenta la nivel international, a budhismului, solicita libertatea cultului

O figura cunoscuta international a Budhismului, Thich Nhat Hanh, a lansat un apel ce vizeaza libertatea religioasa in Vietnam, luni, cand sute de adepti au fost obligati sa paraseasca doua temple din centrul tarii comuniste.


Adeptii calugarului fondator al Plum Village in sud-vestul Frantei, spun ca s-au ascuns din decembrie, cand au evacuat pagoda Phuoc Hue, in care se refugiasera dupa ce fusesera expulzati din Templul Bat, din apropierea Nha.

O figura proeminenta la nivel international, a budhismului, solicita libertatea cultului

"Tot ceeea ce vrem este sa putem practica – de ce sa nu avem acest drept?", a raspus maestrul Zen. "Libertatea de gandire este o conditie de baza a progresului", a mai pledat el, condamnand expulzarea "ca fiind o pata urata asupra istoriei budismului din Vietnam".

in trecut, regii si politicienii vietnamezi urmau o traiectorie budista virtuoasa, spre deosebire de oficialii de astazi, “prizonieri ai coruptiei”, a spus el.

Thich Nhat Hanh, in exil fortat inca din anii 60, din cauza regimului din Vietnamul de Sud, pentru pozitia sa afirmata impotriva razboiului, a ramas mult timp persona non grata, dupa preluarea puterii de catre comunisti asupra tarii reunificate, in 1975.

El a fugit in Franta, Plum Village devenind unul dintre cele mai mari centre budiste din Europa. A revenit pentru prima oara in Vietnam in 2005, dar a ramas stabilit in Franta.

O figura proeminenta la nivel international, a budhismului, solicita libertatea cultului

Hanoi controleaza intens practica religioasa, dar afirma ca respecta libertatea cultului si califica problema Bat Nha drept “problema interna" a comunitatii budiste.

Manastirile din Bat Nha si Phuoc Hue sunt situate pe Platourile inalte centrale, in apropierea unei controversate mine de bauxita – implicand marele aliat ideologic Chinez.

Aceste Platouri inalte, cunoscute pentru ciocnirile anterioare violente intre autoritati si minoritatile etnice si religioase, sunt o regiune extrem de sensibila, in care accesul este restrictionat in mare masura mass-mediei straine.

© ALEX-DANIEL Rotariu / redactie – informatie publicata in saptamanalul "Monitor Lacasuri Ortodoxe" (2/2010)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.