Dalai Lama “chat”-uieste pe Internet, in Twitter, cu chinezii

Lacasuri Ortodoxe: din Beijing
Dalai Lama "chat"-uieste pe Internet, in Twitter, cu chinezii

Dalai Lama, liderul spiritual al budistilor tibetani, a vorbit pe chat, pentru prima data vineri 21 mai 2010, online, cu utilizatorii de Internet din China, prin intermediul site-ului de micro-blogging Twitter, sustinut el insusi de alte site-uri.


Wang, un scriitor chinez, critic al politicii Pekinului in Tibet, a declarat ca ii va imprumuta contul Twitter, pentru aproximativ o ora, celui ce detine Premiul Nobel pentru Pace, dar pe care Beijing-ul il acuza de separatism.

Dalai Lama, care a fost descris in trecut, de Beijing, ca "lup in haine de calugar", a raspuns la aproximativ 250 de probleme ridicate de peste 1100 de internauti chinezi.

”intrebarile au fost selectate din randul a aproximativ 12.000 de persoane, printr-un sistem online, pe Google Moderator, o aplicatie Google destinata unor astfel de operatiuni", a declarat Xiao Qiang, care conduce China Digital Times, cu sediul in Statele Unite.

Pe Twitter, contul lui Dalai Lama este blocat in China. Cu toate acestea mai exista unele solutii de acces, prin alte aplicatii sau proxy.
Site-ul de micro-blogging este in prezent, inca, disponibil in tara, in ciuda filtrului instituit de catre autoritatile care cenzureaza continutul pe internet, a declarat prin telefon Xiao, pentru AFP.

El a mai spus ca "marele zid pe internet" a accelerat mai degraba cresterea Twitter in China: "Aceasta comunitate are o deosebit de puternica legatura politica, anti-cenzura. Multe discutii pe Twitter sunt despre libertatea Internetului si despre cum sa scapi de cenzura", a mai spus el.

Aproximativ 100.000 de chinezi, care traiesc in China, stau pe Twitter, considera acesta.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.