Dalai Lama a cerut investigatii amanun?ite, dupa ce politia a descoperit aproape un milion de dolari in valuta straina, la locul de resedinta, din nordul Indiei, al lui Karmapa (seful Karma Kagyu, una dintre cele patru mari scoli ale budismului tibetan n.r.).
in Dharamsala, unde traieste comunitatea tibetana aflata in exil, politia l-a interogat pe Karmapa si a arestat mai multi din asistentii sai, dupa ce vineri, 28 ianuarie 2011, s-au descoperit in numerar, sume mari de bani neinregistra?i.
©traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin
in varsta de numai 27 ani, Karmapa (apropiat al lui Dalai Lama), conduce una dintre cele patru ramificatii ale budismului tibetan. El ar putea fi desemnat ca viitor lider spiritual al tibetanilor, la moartea actualului Dalai Lama, in varsta de 75 de ani.
„E nevoie de o ancheta amanuntita. El (Karmapa n.r.) este un Lama important”, a declarat duminica, 30 ianuarie 2011, Dalai Lama, in fata presei din Bangalore, potrivit mass-mediei din India, citata de AFP. „Karmapa are multi adepti, inclusiv in China. (…) Ar fi putut primi bani, in mod firesc”, a adaugat Dalai Lama, detinator al Premiului Nobel. „Daca au fost neglijente, cel mai bine este sa se deschida o ancheta oficiala”.
Surse din securitate, citate de mass-media indiana, si-au exprimat ingrijorarea ca Karmapa ar putea fi complice al guvernului chinez, trimis in India cu scopul intemeierii manastirilor budiste pro-chineze (Dalai Lama este considerat In China un separatist periculos).
Apropiatii lui Karmapa au respins insa zvonurile, asigurand ca banii gasiti nu reprezinta nimic altceva decat donatii adunate de-a lungul mai multor ani, disu?iile actuale fiind generate doar de neglijenta in contabilitate.
Politia a descoperit in total 600 000 dolari SUA, 1,2 milioane yuani (180 000 dolari), 500 000 dolari Hong Kong (64 000 dolari) si 5,3 milioane rupii (115 000 dolari).
Duminica seara, aproape 200 de persoane, purtand lumanari aprinse, s-au adunat in fata manastirii Gyuto, in semn de sustinere a lui Karmapa.
Karmapa a emigrat in Tibet, pe cand avea numai 14 ani. El explica aceasta retragere, pe motiv ca s-a temut sa nu fie obligat de autoritatile chineze, sa militeze impotriva lui Dalai Lama.
articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 54/2011