Reconstructia statuilor lui Budha din Afganisthan, Bamiyan

statuia lui Budha din Bamiyan Lacasuri Ortodoxe: din Berlin
Oamenii de stiinta germani au declarat saptamana trecuta ca ar putea fi posibila reconstructia uneia dintre cele doua statui gigantice, vechi de 1500 de ani, ale lui Buddha, dinamitate de talibani in centrul Afganistan, in urma cu 10 ani, lucru care, la acea data, a determinat un protest la nivel mondial.


statuia lui Budha din Bamiyan Cercetatorii au studiat mai multe sute de fragmente ale statuii din gresie, care odata se inalta pana la 180 de picioare (55 metri), ridicata in provincia Bamiyan, si au cercetat culorile sale vii: rosu, alb si albastru, a declarat Erwin Emmerling de la Universitatea Tehnica din München.

Profesorul de stiinte de restaurare si conservare, care a vizitat sit-ul patrimoniului UNESCO de aproximativ 15 ori din 2007, spune ca cercetarile au aratat ca cea mai mica dintre cele doua – 125 picioare inaltime (38 metri) – ar putea fi reconstruita din piesele recuperate chiar daca exista "obstacole politice si practice" de depasit.

"Conservarea fragmentelor ar necesita construirea unei fabrici mici in Valea Bamiyan", a declarat Universitatea intr-un comunicat.

Emmerling a prezentat concluziile sale la o conferinta UNESCO legata de viitorul statuilor lui Buddha, la Paris. “Guvernul Afgan, ai carui reprezentanti au participat si ei la reuniunea expertilor, va decide in cele din urma soarta statuii".

Talibanii au distrus statuile lui Buddha din Valea Bamiyan in martie 2001, cu mai putin de un an inainte ca fortele internationale sa le rastoarne guvernul.

Valea Bamiyan, la aproximativ 260 km (160 mile) vest de Kabul, si la o altitudine de aproximativ 8000 de picioare (2440 metri), a insemnat odata o parte din Drumul Matasii, contribuind la raspandirea budismului din India, in regiune.

Echipa Emmerling mai spune ca testele cu spectrometrul de masa i-au permis sa determine o mai buna varsta a statuii. Fragmentele care "au fost descoperite pana in prezent sunt: intre 544 si 595 – Buddha mica, si intre 591 si 644 din statuia mare".

Fragmentele fragile ale statuilor din gresie, "ramase in urma exploziilor, sunt acoperite in prezent chiar pe sit sau sunt stocate intr-un depozit din provincia Bamiyan, in asteptarea deciziei guvernului afgan.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.