Pr. Valentin Petrea, fost paroh in Cotul Vaii, a fost gasit vinovat si condamnat la 6 ani de inchisoare

Fostul paroh din Cotu Vaii a fost gasit "vinovat de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, toate in forma continuata", de catre Tribunalul Constanta, dupa ce acestia au ajuns la concluzia ca parintele a fugit cu banii enoriasilor" in Italia. Ieri, 1 aprilie 2010, Valentin Petrea, de 30 de ani, a fost condamnat la o pedeapsa de sase ani de inchisoare.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata in apel, la Curtea de Apel Constanta.


La randul sau, Denisa Iuliana Bratan, contabila judecata alaturi de parinte, a fost gasita si ea vinovata de inselaciune si condamnata la o pedeapsa cu inchisoarea de cinci ani de zile. Totodata, judecatorii i-au interzis femeii dreptul de a profesa pentru o perioada de patru ani dupa executarea pedepsei cu inchisoarea.

In procesul penal desfasurat la Tribunalul Constanta, in care parintele a fost tras la raspundere pentru faptele sale, a aparut si Arhiepiscopia Tomisului, care a avut rolul de parte responsabila civilmente, informeaza .

Parintele Valentin Petrea a fost trimis in judecata, in lipsa, de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta in luna noiembrie 2008. in luna iulie 2009, preotul a fost arestat, aflandu-se de atunci in stare de arest preventiv. Potrivit rechizitoriului, incepand din vara anului 2004, preotul „a elaborat un plan infractional de amploare, ce a vizat obtinerea intr-o perioada scurta de timp a unor sume importante de bani, prin inducerea in eroare a reprezentantilor unor institutii bancare".

In plus, pentru a-si duce planul la bun sfarsit, parohul s-a folosit de increderea familiei sale, dar si a enoriasilor, pe care i-a determinat sa semneze, in calitate de giranti, mai multe contracte de imprumuturi bancare, sustinand ca banii astfel obtinuti vor fi folositi pentru renovarea si modernizarea bisericii si a casei parohiale, sumele ajungand la valoarea de 509.625,71 lei si 37.322 euro. in 2005, toata tarasenia a iesit la iveala cand oamenii au inceput sa primeasca somatii de la diferitele institutii bancare pentru a achita mai multe datorii, mai informeaza .

©Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 11/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.