Demisia Episcopului Mixa, o “sansa de reinnoire” a Bisericii Catolice Germane

walter mixa

Lacasuri Ortodoxe: din Berlin (AFP)
Demisia Episcopului Mixa, o "sansa de reinnoire" a Bisericii Catolice Germane

?eful Bisericii Catolice germane, Arhiepiscopul Robert Zollitsch, a afirmat ca demisia episcopului german Walter Mixa, acceptata sambata, 8 mai 2010, de catre Papa Benedict al XVI-lea, ofera Bisericii din tara sa "o sansa de reinnoire”.


"Decizia prompta a Papei a facut ca totul sa fie clar. Acesta a oferit practic tuturor celor interesati sansa reinnoirii", a spus episcopul Zollitsch, intr-o declaratie, in calitate de Arhiepiscop de Freiburg (vest) si presedinte al Conferintei Episcopale Germane".

walter mixa

"ii multumesc Papei Benedict al XVI-lea pentru sprijinul acordat Bisericii din Germania", care a fost "foarte afectata" in ultimul timp, ca urmare a cazurilor de abuzuri sexuale ale unor clerici asupra minorilor, devenite publice, a rezumat Arhiepiscopul.

"Ne paste pierderea credibilitatii”, recunoaste Arhiepiscopul Zollitsch, sperand ca "diferitele afirmatii aparute vor fi clarificate in curand de catre autoritatile competente".

El s-a referit, fara a preciza clar, la acuzatiile de violenta indreptata impotriva copiilor, dar si la abuzurile sexuale asupra unui minor, comise in urma cu decenii, formulate impotriva Episcopului Mixa, Episcop de Augsburg (sudul Germaniei) .

La randul sau, miscarea de protest Catolica din Germania, "Noi suntem Biserica", a declarat ca s-a simtit "usurata" ca Papa a acceptat demisia Episcopului Mixa", in urma acuzatiilor de abuz sexual descoperite, se arata intr-o declaratie lansata tot sambata.

Pentru a evita pierderea tot mai mare a increderii in Biserica Catolica, "este necesar sa fie clarificate cat mai curand posibil toate acuzatiile" formulate impotriva sa, a mai spus ea.

Cazul Mixa, unul dintre cei mai controversati episcopi din tara, ca si alte demisii din ultimii ani, in alte tari, "ridica problema urgentarii revizuirii procesului de selectie pentru postul de episcop”, adauga protestatarii catolici.

La sfarsitul lunii aprilie 2010, Episcopul Mixa, in varsta de 69 de ani, a demisionat dupa ce a fost acuzat de lovirea elevilor aflati intr-un orfelinat catolic. El, initial, a negat comiterea oricarui act de violenta asupra copiilor.

insa, impotriva acestuia a fost deschisa ulterior o ancheta privind abuzuri sexuale, declarau vineri procurorii, in Ingolstadt (Bavaria, sudul Germaniei).

Episcopul respinge aceste acuzatii si afirma ca este pregatit sa coopereze cu justitia, a declarat avocatul sau.

©Traducere si redactare: Bogdan Roman

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 17/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.