Cel putin 205 copii au fost victime ale abuzurilor iezuitilor in Germania

Lacasuri Ortodoxe: din Berlin (AFP) – Germania
Cel putin 205 copii au fost victime ale abuzurilor iezuitilor in Germania

Cel putin 205 copii au fost victime ale violentei sexuale sau de alta natura, in ultimele decenii, in institutiile germane conduse de iezuiti, care au fost de multe ori constiente, potrivit unui raport emis joi, 27 mai 2010.


Circa 46 de preoti iezuiti, profesori si educatori sunt acuzati de aceste fapte, a declarat la o conferinta de presa organizata in München (Sud), Ursula Raue, o avocata numita prin ordin, in identificarea unor astfel de cazuri.

12 preoti, dintre care sase au murit, si doi profesori laici, au fost identificati deja de catre mai multe victime sau martori la agresiunile sexuale, violenta sau la ambele. Alti 32 de "suspecti" au fost acuzati de catre o singura persoana, a mai explicat Raue.

Avocata a adaugat ca alte 15 cazuri de abuz au mai fost raportate, nu neaparat din scoli iezuite, dar in marea lor majoritate din institutii catolice.

Aproape toate faptele sunt atat de vechi incat e greu sa aiba loc urmariri penale, Raue declarand ca probabil ar fi necesara o reevaluare a termenului de prescriptie a faptelor, in prezent de 10 sau 20 de ani, in functie de gravitatea acestora.

Aceasta a mai criticat sever, de asemenea, atitudinea iezuitilor, spunand ca multe cazuri de abuz le-au fost cunoscute, dar ca nimeni nu a reactionat.

Germania a trecut, de la inceputul anului, printr-o serie de scandaluri legate de abuzuri comise in institutiile de invatamant, majoritatea catolice, dar si protestante sau laice (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Totul a inceput cu descoperirea, la sfarsitul lunii ianuarie 2010, a unor agresiuni sistematice indreptate impotriva studentilor dintr-un colegiu iezuit din Berlin (Vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Canisius-Kolleg, intre anii 1970-1980.

Guvernul german a organizat intre timp o masa rotunda, cu 60 de experti pe sectorul de tineret, pentru a decide lupta impotriva exploatarii sexuale a minorilor.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.