Un refugiat uzbec, predicator in Suedia, acuzat pentru mai multe asasinate si atentate

Lacasuri Ortodoxe: din Taskent (AFP)
Un refugiat uzbec, predicator in Suedia, acuzat pentru mai multe asasinate si atentate

Televiziunea de stat uzbeca a acuzat un demnitar religios din Suedia ca s-ar afla in spatele unei serii de crime din anul 2009 si al atacurilor sinucigase din 2004 indreptate impotriva ambasadelor Statelor Unite si Israelului.


Un documentar difuzat joi seara, 27 mai 2010, afirma ca Obidkhon Nazarov, un predicator popular in Uzbekistan in anii ‘90, care a fugit in Suedia in 2005, din Kazahstan, a beneficiat de sprijin din partea serviciilor de "informatii straine secrete".

"Desi Nazarov era cautat de Politia uzbeca si Interpol, el a reusit sa treaca liber prin Aeroportul Almaty, cu ajutorul (…) unor maini invizibile, si sa gaseasca refugiu in Suedia", s-a spus in acest reportaj.

in Suedia, "el a incercat intotdeauna sa formeze un grup-jihad", pentru a comite atentate teroriste in Uzbekistan, conform documentarului.

Lui Obidkhon Nazarov i-a fost acordat statutul de refugiat de catre inaltul Comisariat pentru Refugiati al ONU, in 2006. El traieste in Suedia si a criticat in mod public autoritatile uzbece.

Fost imam al Moscheii Tokhtoboï din capitala uzbeca Taskent, Obidkhon Nazarov a negat in trecut orice legatura cu miscarile extremiste din Uzbekistan – ex-republica sovietica din Asia Centrala, in majoritate musulmana.

intr-un atac din iunie 2009, directorul adjunct al unei scoli religioase a fost ucis impreuna cu inalti functionari ai luptei anti-teroriste. Mai mult de 90 persoane au fost arestate dupa atac.

in 2004, zeci de oameni au fost ucisi in atentatele sinucigase directionate impotriva ambasadelor americana si israeliana.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 19/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.