Victimele austriece ale abuzurilor sexuale cer Bisericii Catolice despagubiri intre 15.000 si 130.000 de euro

Lacasuri Ortodoxe: din Viena (AFP)
Victimele austriece ale abuzurilor sexuale cer Bisericii Catolice despagubiri intre 15.000 si 130.000 de euro

Cele 131 de victime ale abuzurilor sexuale si ale maltratarilor legate de Biserica Catolica Austriaca au cerut despagubiri intre 15.000 si 130.000 de euro, in functie de caz, a declarat marti, 22 iunie 2010, un purtator de cuvant al grupului intitulat "Victimele violentei Bisericii".

"Biserica are zece zile sa se pronunte asupra tranzactiei propuse, apoi vom merge in instanta", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant, Franz-Jakob Purkarthofer.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu (cell extract) or…


Avocatul care reprezinta grupul, Werner Schostal, a trimis o scrisoare in acest sens, in sase dintre cele noua dioceze austriece.

"intrucat diocezele stiau despre abuzurile sexuale intreprinse de catre cei ce se aflau sub protectia lor, dar nu au facut nimic sa-i opreasca, au avut un comportament culpabil si un obiectiv contrar atributiilor lor", a spus avocatul.

El a declarat ca Biserica Catolica a agravat cazul sau prin transferarea acestora in alte institutii religioase “unde ei puteau da frau liber inclinatiilor lor periculoase".

Victimele au solicitat plata imediata a unei sume de15.000 de euro per victima si, in plus, sprijin in terapii de care, una din cinci victime, conform Purkarthofer, ar avea nevoie.

Aceste cereri au fost formulate dupa iesirea la lumina, la inceputul lunii martie 2010, a mai multe abuzuri legate de institutiile catolice din tara.

Reunita la Mariazell (est) pana miercuri, 23 iunie 2010, Conferinta episcopala a urmarit adoptarea de noi masuri pentru prevenirea abuzurilor.

Articol publicat in saptamanalul scris MONITOR Lacasuri Ortodoxe nr. 24/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.