publicat în: Arhivă

Au fost date publicitatii inregistrari audio cu “sfaturi” primite de la episcopi ai Bisericii Catolice a Belgiei, pentru musamalizarea cazurilor de pedofilie

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles/AFP
Fostul sef al clerului belgian catolic a pastrat secretul cazurilor de pedofilie

Fostul Primat al Bisericii Catolice Belgiene, cardinalul Godfried Danneels a cautat sa pastreze secretul cu privire la abuzurile sexuale asupra minorilor comise de catre episcopul din Bruges, Roger Vangheluwe, conform ziarelor belgiene care publica astazi, sambata 28 august 2010, o noua inregistrare.

©Traducere si redactare Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Jurnalele flamande "De Standaard" si "Het Nieuwsblad" publica transcrierile inregistrarilor facute de victima unor abuzuri, in timpul unei confruntari pe 8 aprilie cu episcopul din Bruges, in prezenta cardinalul Danneels.

Conform acestei inregistrari, cardinalul Danneels a incercat sa convinga victima “sa aleaga iertarea", sau cel putin sa nu divulge chestiunea pana la pensionarea lui Roger Vangheluwe, un an mai tarziu.

"Ar fi mai bine daca am astepta pana anul viitor", a spus cardinalul Danneels victimei, care a oferit inregistrarea presei.

"Mai putem, de asemenea, asa cum am mai spus, sa ii soliciti si sa iti ceara iertare", a mai adaugat el, subliniind "marea diferenta" intre "pedepsele publice" si "cele private”.

Episcopul din Bruges, in varsta de 73 de ani, a demisionat pe 23 aprilie 2010, recunoscand ca a "abuzat sexual un tanar baiat" care s-a aflat in preajma sa pentru mai multi ani, cand inca "nu era episcop" si, de asemenea, inca ceva timp dupa "ordonarea sa ca episcop, in 1985”.

Cardinalul Danneels a refuzat in 24 aprilie sa recunoasca faptul ca ar fi aflat de mult timp despre aceste abuzuri. Apoi, a afirmat ca "niciodata nu a incercat sa ascunda abuzurile Episcopului Roger Vangheluwe sau sa ii acopere secretul".

intrebat de De Standaard, purtatorul de cuvant al cardinalului, Toon Osaer, a reafirmat ca "nu a incercat sa musamalizeze cazul”.

Roger Vangheluwe este primul episcop care a demisionat pentru comiterea de abuzuri sexuale asupra minorilor, din valul de scandaluri de pedofilie care au zguduit Biserica Catolica din Europa si din America, incepand din luna noiembrie.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 33/2010