(VIDEO- ziua 3)  Papa si-a cerut scuze public, in urma cu cateva minute, in catedrala Westminster, fata de copiii victime ale clericilor catolici pedofili

Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Papa si-a cerut scuze public, in urma cu cateva minute, in catedrala Westminster, fata de copiii victime ale clericilor catolici pedofili

Papa Benedict al XVI-lea a vorbit din nou, in aceasta dimineata, sambata 18 septe,brie 2010, la Londra, despre problema scandalurilor pe tema pedofiliei, referindu-se la "imensele suferinte cauzate de abuzurile comise impotriva copiilor" si exprimandu-si "tristetea adanca pentru victimele nevinovate ale acestor fapte penale de nedescris".


"Din nou, cred ca in imensele suferinte cauzate de abuzurile comise impotriva copiilor, in special in cadrul Bisericii si al clericilor sai", a spus Papa in predica tinuta in Catedrala Westminster, revenind asupra uneia dintre temele dominante ale vizitei sale de stat, de 4 zile.

"imi exprim durerea mea profunda fata de toate victimele nevinovate ale acestor crime de nedescris, sperand ca puterea harului lui Hristos si jertfa Lui le vor aduce o reconciliere profunda si vindecarea".

"Recunosc, de asemenea, alaturi de voi, rusinea si umilinta pe care noi toti le induram din cauza acestor pacate", a mai spus el.

Din primele zile ale vizitei sale, joi, Benedict al XVI-lea a recunoscut ca "autoritatea Bisericii nu a fost suficient de vigilena" in gestionarea acestor cazuri, conform unui raport AFP la acea ora. Biserica a "nu a fost suficient de rapida si de ferma in luarea masurilor necesare", a adaugat el.

Publicarea, in noiembrie 2009, a unui raport care dezvaluia sute de abuzuri sexuale asupra copiilor, comise de preoti din Irlanda, si acoperite de ierarhie, a condus la cea mai grava criza a Bisericii, din ultimii ani. Scandaluri similare au aparut si in Germania si Belgia.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 35/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.