O biserica catolica distribuie in aceste zile prezervative

Lacasuri Ortodoxe: din Geneva – Elvetia
O biserica catolica distribuie in aceste zile… prezervative

Biserica Catolica din Lucerna, Elvetia centrala, a distribuit in aceasta saptamana prezervative trecatorilor prin acest oras medieval fermecator, apreciind ca aceasta campanie de prevenire a SIDA nu contravine principiilor Vaticanului, informeaza o scrisoare AFP.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Alex-Daniel Rotariu


"Aceasta campanie nu vine impotriva principiilor Bisericii Catolice", a declarat purtatorul de cuvant al bisericii catolice din Lucerna, Florian Flohr, pentru AFP, miercuri 27 octombrie 2010.

Parohul din Alois Metz remarca intr-o declaratie ca este "perfect constient de faptul ca prezervativele" sunt un subiect "controversat" in cadrul bisericii, dar considera ca utilizarea lor contribuie la protejarea vietii si urmeaza preceptului religios: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti".

Aproximativ 400 de prezervative au fost distribuite trecatorilor care se plimbau pe drumul spre gara din Lucerna, si care solicitau in mod expres un prezervativ.

Biserica din Lucerna planuieste sa distribuie 3.000 de prezervative in timpul celor trei zile de campanie, cele 2.600 ramase urmand sa fie oferite enoriasilor care isi doresc asta, a declarat Flohr, asigurand ca oferta nu este destinata "propagandei pentru prezervativ".

"Unii oameni traiesc dupa principiile Bisericii, dar altii, in special barbati, duc o alta viata si, astfel, au nevoie de protectie" impotriva SIDA, a mai spus el.

Conferinta Episcopilor Elevetieni a refuzat sa ia o pozitie. Contactat de AFP, purtatorul de cuvant al acesteia, Walter Müller, a apreciat ca ar fi "o chestiune practica", care nu priveste Conferinta.

"Aici este o chestiune practica, legata de SIDA. Daca sunt greseli, atunci acestea sunt ale diocezei din Basel", de care apartine Biserica din Lucerna, considera Müller.

Dieceza de Basel nu a condamnat actiunea. Purtatorul de cuvant al sau, Giuseppe Gracia, a spus doar ca "prezervativele nu sunt sigure 100%”.

"Sexualitatea umana ar trebui sa fie traita cu demnitate si loialitate. Dar, daca oamenii nu traiesc astfel, atunci au nevoie de prezervativ", a mai spus el.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 41/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.