Un episcop catolic face valuri in Olanda, demonstrand ca se cheltuiesc bani prin avort, in perioada de criza

Lacasuri Ortodoxe: din Roermond, Olanda
Un episcop catolic olandez a facut valuri in tara dupa ce i-a acuzat pe politicieni ca apara avortul in situatia restrictiilor bugetare, dupa cum raporteaza jurnalistul francez Jeanne Smits – LSN.

Cativa membri ai Camerei Reprezentantilor s-au plans dupa ce Episcopul Everard de Jong, auxiliar al Diocezei de Roermond, a trimis o scrisoare in aceasta toamna pentru fiecare reprezentant, impreuna cu un model de plastic al unui fetus de 10 saptamani.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


in scrisoare, episcopul a sugerat ca guvernul ar putea sa economiseasca banii "din clinicile destinate avorturilor sangeroase". Episcopul a sugerat, de asemenea, ca data fiind imbatranirea populatiei din Olanda, tara ar avea nevoie de o generatie mai tanara, care sa aiba grija si de persoanele in varsta; cu toate acestea, a spus el, nu exista nicio tanara generatie, deoarece "deja" am “chiuretat-o” prin avort.

Reprezentanta olandeza, Linda Voortman, din Partidul Verde, a declarat ca scrisoarea a fost “de prost gust, si nepotrivita”. "Imaginati-va, daca o femeie e infertila sau sufera de pe urma unui avort spontan", a spus ea. Potrivit lui Jeanine Hennis-Plasschaert, din VVD (Partidul Popular pentru Libertate si Democratie), care a suferit mai multe avorturi spontane, scrisoarea a fost "scabroasa".

"Permitand ca un copil nedorit sa se nasca, punem un inceput foarte prost vietii", a declarat Pia Dijkstra – democrati – "in plus, alegerea mi se pare ca apartine individului si nimanui altcuiva”.

Episcopul a spus in continuare: "dupa cum puteti vedea pe modelul anexat, un copil nenascut, la doar 10 saptamani, nu este o suma de tesuturi, ci o persoana mica dar foarte sesizabila, a carei inima bate si al carei chip are caracteristici foarte precise".

"in Tarile de Jos, este admis ca, pana la varsta de 24 saptamani de viata, o astfel de persoana sa poata fi asasinata", a adaugat el.

Controversa asupra scrisorii, care a izbucnit in luna septembrie 2010, a aparut din nou la sfarsitul lunii octombrie, atunci cand editorul unui ziar catolic a sarit in apararea episcopului.

Mariska Orban, a declarat ca, membra VVD, care a avut avorturi spontane, "ar fi trebuit sa poata intelege oroarea avortului”. "Nu este scabros ca societatea noastra permite ca 30.000 de copii sa fie avortati in fiecare an?" a spus Mariska. Orban si-a cerut scuze mai tarziu, dupa presiuni din partea politicienilor si a mass-mediei.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 42/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.