Capul Bisericii catolice belgiene urmarit pentru homofobie

Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles

Capul Bisericii catolice belgiene urmarit pentru homofobie

Polemica creata in urma declaratiilor controversate ale sefului Bisericii catolice belgiene, Monseniorul André-Joseph Léonard, privind SIDA si preotii pedofili, a luat o noua amploare marti, 2 noiembrie 2010, prin demisia purtatorului sau de cuvant si depunerea unei plangeri impotriva lui, pentru homofobie.

©Traducere si redactare pentru Lacasuri Ortodoxe: Bogdan Roman


Un avocat, membru al Partidului Socialist flamand SPA, Jean-Marie De Meester, a anuntat depunerea unei plangeri la magistratura din Bruges (nordul Flandrei), cu actiune civila contra arhiepiscopului de Malines-Bruxelles.
Monseniorul Léonard, considerat drept un conservator apropiat papei Benedict al XVI-lea si capul Bisericii belgiene din luna ianuarie, a determinat un val de proteste, descriind SIDA ca „un fel de dreptate intrinseca”, legata de libertinajul sexual, intr-o carte de interviuri, publicata in luna octombrie.

„Desconsiderarea naturii profunde a iubirii umane sfarseste totdeauna prin producerea de catastrofe la toate nivelurile”, a precizat el, citat de AFP.
Centrul pentru Egalitatea ?anselor, organism oficial catre care dl. De Meester a inaintat initial plangerea, a considerat ca ceea ce a spus inaltul prelat este „inacceptabil”, dar ca nu presupune urmarire penala.

Avocatul, cu sprijinul asociatiei Cavaria, care apara drepturile homosexualilor, a decis totusi sa-l cheme in instanta pe arhiepiscop, convins, dupa cum a declarat, ca „a incalcat legea anti-discriminare si a comis acte calomnioase si defaimatoare prin declaratiile sale homofobe”.
Purtatorul de cuvant al Monseniorului Léonard, Jürgen Mettepenningen, care era in functie din vara anului trecut, si-a anutat demisia, marti.
„Diferite motive acumulate si lipsa de incredere fac sa nu-mi doresc si nici sa pot continua exercitarea functiei de purtator de cuvant al Monseniorului Léonard”, a explicat el intr-o declaratie.

Ulterior, intr-o conferinta de presa, el l-a criticat usturator pe Monseniorul Léonard, care, potrivit spuselor sale, „s-a comportat uneori ca un conducator auto care intra pe contrasens si are impresia ca toti ceilalti sunt pe calea gresita”.
Mettepenningen s-a distantat de opiniile Monseniorului Léonard inca din 27 octombrie, cand arhiepiscopul a afirmat ca citarea clericilor pedofili in fata judecatii ar fi „un fel de razbunare”.

Duminica, episcopul orasului flamand Anvers, Johan Bonny, a calificat aceste declaratii ale primatului Belgiei ca „punct de vedere personal”, care nu reflecta pozitia Bisericii.
Monseniorul nu este crutat nici de partea francofona. Printre cadrele didactice ale Universitatii catolice din Louvain (UCL) circula o petitie care solicita demisia arhiepiscopului din functia pe care o detine in cadrul universitatii, de natura administrativa.

Monseniorul Léonard a declarat luni ca a fost inteles gresit si ca este „de competenta justitiei” sa-i achite sau nu pe clericii vinovati de pedofilie.
Dar chiar si aceasta luare de pozitie a fost criticata de Mettepeningen, care a reamintit ca arhiepiscopul s-a angajat sa nu mai vorbeasca in public pana la Craciun, pentru a nu tulbura apele.

Scandalul datorat pedofiliei din sanul Bisericii belgiene a luat amploare cand episcopul de Bruges a fost constrans sa demisioneze in aprilie, dupa ce a recunoscut ca a violat un tanar, tocmai pe propriul nepot.
in septembrie, un raport cu marturii primite de la aproape 500 victime ale preotilor pedofili – acte comise in cea mai mare parte a lor intre anii 1950-1980 – a agravat starea alarmanta.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 42/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.