Libertatea religioasă a devenit un joc al opiniei publice (raport AED)

Libertatea religiei este grav încălcată în mai mult de 60 de ţări, dar opinia publică este din ce în ce mai mobilizată în a-şi apăra acest drept, conform raportului anual al asociaţiei catolice internaţionale de ajutorare a Bisericii aflate în nevoie(EDA), prezentat joi, la Roma.

Libertatea religiei este subminată în special în Arabia Saudită, Irak, Iran, Pakistan, Asia (China, Coreea de Nord, etc), în unele ţări africane (Sudan, Nigeria), în America Latină (Cuba) şi chiar în Europa (Belarus), afirmă raportul.

Dar “un factor recent apărut, pozitiv, este opinia publică”, a cărei puteri trebuiesc luate în considerare, a oservat preşedintele AED, preotul chilian Joaquin Alliende, într-o conferinţă de presă.

Un reprezentant al Institutului Pontifical Misionar (PIME, Vatican – organism responsabil cu activitatea catolică misionară de peste hotare), pr. Cervellera Bernardo, a dat ca exemplu exact situaţia Vietnamului, unde este în curs de desfăşurare o luptă între autorităţi şi Biserica Catolică, pentru recuperarea clădirilor religioase.

“Guvernul nu poate, aşa cum şi-ar dori, să scăpe de Arhiepiscopul de Hanoi”, a spus el.

“Şi în Indonezia, a mai adăugat părintele Cervellera, un curent moderat al Islamului a luat apărarea creştinilor agresaţi de fundamentalişti.

Raportul identifică 13 în care există “grave limitări juridice la adresa libertăţii religiei”: Bhutan, China, Cuba, Irak, Iran, Coreea de Nord, Laos, Maldive, Birmania, Nigera, Pakistan, Arabia Saudită, Turkmenistan, Yemen.

Alţi treizeci, printre care Afganistan, Belarus, Bolivia, Israel, Mexic şi Turcia, au legi restrictive în materie religioasă.

Unele ţări au experimentat, de asemenea, “episoade violente de intoleranţă socială” faţă de grupuri religioase. Acestea includ Bangladesh, Congo, Egipt, Filipine, India, Indonezia, Pakistan sau Turcia.

NEA, o asociaţie recunoscută de Vatican, şi-a fondat raportul său cu privire la aceste probleme pe o seamă de informaţii provenite de la Amnesty International, Departamentul de Stat al SUA, de Monitorizare a Drepturilor Omului, şi din presă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.