Sinodul episcopilor catolici a afirmat sâmbătă, în concluziile sale, importanţa dialogului cu evreii, care “aparţin de fapt aceleiaşi Biserici”, pe fondul polemicilor ce au luat naştere între Vatican şi Israel, pe marginea controversatei beatificări a Papei Pius al XII-lea.
Una dintre propunerile sinodului către Papa Benedict XVI este “promovarea întâlnirilor şi dialogului între evrei şi creştini.”
Pentru prima dată, un rabin israelian – Marele Rabin al Haifa ShearYshuv Cohen – a fost invitat să vorbescă în faţa unui sinod.
O noutate a discuţiilor pe această temă, care s-au axat de fapt pe interpretarea dată de Biserica Catolică Bibliei, au fost un set de texte sfinte care sunt comune şi iudaismului.
Rabinul şi-a exprimat însă opinia sa, cu privire la controversata beatificare a Papei Pius al XII-lea, afirmând că acesta “nu a depus niciun efort ” pentru salvarea evreilor de la exterminare.
Aceste declaraţii au revitalizat controversele, pe tema beatificării Papei Pius al XII-lea, care a condus Biserica în perioada 1939 – 1958, acuzat de critici pentru tăcerea lui în faţa crimelor fasciştilor şi naziştilor.
În acest context, preşedintele Shimon Peres a reînnoit invitaţia sa adresată Papei Benedict XVI de a vizita Israelul, asigurând că această vizită nu va fi legată de controversele referitoare la Papa Pius al XII-lea.
“Avem motive să creadem că Pius al XII-lea nu a depus suficiente eforturi pentru a salva vieţi evreieşti, şi nu vrem să-l judecăm. Dar, dacă există dovezi, atunci acestea trebuie să fie examinate cu atenţie”, a adăugat el.