Sinodul Episcopilor a subliniat importanţa dialogului cu evreii

Sinodul episcopilor catolici a afirmat sâmbătă, în concluziile sale, importanţa dialogului cu evreii, care “aparţin de fapt aceleiaşi Biserici”, pe fondul polemicilor ce au luat naştere între Vatican şi Israel, pe marginea controversatei beatificări a Papei Pius al XII-lea.

Una dintre propunerile sinodului către Papa Benedict XVI este “promovarea întâlnirilor şi dialogului între evrei şi creştini.”

Pentru prima dată, un rabin israelian – Marele Rabin al Haifa ShearYshuv Cohen – a fost invitat să vorbescă în faţa unui sinod.

O noutate a discuţiilor pe această temă, care s-au axat de fapt pe interpretarea dată de Biserica Catolică Bibliei, au fost un set de texte sfinte care sunt comune şi iudaismului.

Rabinul şi-a exprimat însă opinia sa, cu privire la controversata beatificare a Papei Pius al XII-lea, afirmând că acesta “nu a depus niciun efort ” pentru salvarea evreilor de la exterminare.

Aceste declaraţii au revitalizat controversele, pe tema beatificării Papei Pius al XII-lea, care a condus Biserica în perioada 1939 – 1958, acuzat de critici pentru tăcerea lui în faţa crimelor fasciştilor şi naziştilor.

În acest context, preşedintele Shimon Peres a reînnoit invitaţia sa adresată Papei Benedict XVI de a vizita Israelul, asigurând că această vizită nu va fi legată de controversele referitoare la Papa Pius al XII-lea.

“Avem motive să creadem că Pius al XII-lea nu a depus suficiente eforturi pentru a salva vieţi evreieşti, şi nu vrem să-l judecăm. Dar, dacă există dovezi, atunci acestea trebuie să fie examinate cu atenţie”, a adăugat el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.