Biserica Catolica Suedeza confirma 3 cazuri de preoti pedofili intre anii 1940-1970

Anders Arborelius Lacasuri Ortodoxe: din Stockholm
Biserica Catolica din Suedia a confirmat trei cazuri de pedofilie in randul preotilor ale caror fapte, comise intre 1940 si 1970, sunt acum prescrise de lege, dar despre care, episcopul de Stockholm, Anders Arborelius, a declarat sambata, 26 februarie 2011, ca "nu pot fi niciodata rascumparate".

O ancheta interna a fost deschisa in aprilie 2010, in Biserica Catolica Suedeza, in urma unor acuzatii de molestare a unor copii, lansate la adresa a 4 preoti.


Anders Arborelius Un raport semnat in 25 februarie, si publicat sambata, afirma ca vina a 3 dintre cei 4 preoti denuntati, a fost deja confirmata.

"Pentru cel de-al patrulea preot, acuzatiile nu au putut fi confirmate de ancheta", se arata in raport, adaugand ca anchetatorii Bisericii nu au putut vorbi cu presupusa victima.

Aceste fapte au avut loc intre anii 1940 si 1970 si, prin urmare, s-au prescris, astfel ca Biserica Catolica nu asteapta sa se ia masuri speciale impotriva vinovatilor.

Unul dintre preoti a murit, un altul a incetat sa mai fie preot, iar identitatea celui de-al treilea nu a fost determinata, conform Bisericii.

intr-un interviu pentru TV4, difuzat sambata, Episcopul Arborelius afirma ca "pentru un preot care a decis sa isi asume sarcina impartasirii bunatatii si dragostei lui Dumnezeu, nu poate exista vreo cale de rascumparare pentru astfel de acte".

El a mai spus ca niciun alt caz de pedofilie din Biserica Catolica Suedeza nu a mai fost raportat, dar ca membrii Bisericii ar tebui sa raporteze orice astfel de informatie.

"Pentru multi, pare un lucru atat de greu incat poate dura mult timp pana sa ia o astfel de decizie", a mai spus el.

Biserica Catolica din Suedia, fondata in 1953, numara 100.000 de fideli. Aproximativ 73% dintre suedezi sunt protestanti si apartin Bisericii Suediei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.