Marea Britanie mai are de asteptat pana cand va avea o prima femeie episcop. Situatia la zi.

Lacasuri Ortodoxe: din Londra
Marea Britanie mai are de asteptat pana cand va avea o prima femeie episcop. Situatia la zi.

O femeie-preot a pierdut ocazia de a ajunge episcop in Regatul Unit, sambata, 16 ianuarie 2010, Biserica Episcopala Scotiana optand, in final, pentru un barbat de pe lista celor 3 candidati.


Reverendul Canon Alison Peden, femeie in varsta de 57 de ani, casatorita si mama a trei copii, a participat in competitie alaturi de alti doi candidati care urmareau sa fie consacrati in functia de Episcop de Glasgow si Galloway.

Cu toate acestea, alesul a fost Reverendul Gregor Duncan.

Biserica Episcopala Scotiana, inca din anul 2003, permite femeilor sa devina episcopi, dar d-na Peden este prima a carei candidatura a fost admisa.

La randul sau, Biserica Angliei a publicat la sfarsitul lunii decembrie un proiect de lege prin care se permite consacrarea episcopilor femei. Aceasta propunere va fi dezbatuta in Sinodul General al Bisericii Anglicane – o biserica ce numara 77 de milioane adepti – reunit in luna februarie.

Pe de alta parte, Biserica din Tara Galilor a votat insa impotriva unui astfel de proiect, in aprilie 2008.

in ceea ce priveste Biserica Irlandei, ea permite femeilor sa fie promovate in functia de episcop, dar pana acum nici una nu a fost desemnata.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.