Lacasuri Ortodoxe: din Dublin
Arhiepiscopul de Dublin cere actionarea in justitie a preotilor pedofili
Arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin, a spus joi, 24 decembrie 2009, cu ocazia messei de Craciun, ca preotii catolici implicati in abuzarea sexuala a sute de copii in ultimii zeci de ani, trebuie deferiti justitiei.
Arhiepiscopul de Dublin cere actionarea in justitie a preotilor pedofili
"Nu am cuvinte sa ii scuz, si nici nu voi avea vreodata suficiente, incat sa acopere raul produs" prin actiunile preotilor pedofili, a spus Arhiepiscopul de Dublin, in Predica rostita la Catedrala Sfanta Maria, textul fiind comunicat in prealabil.
Arhiepiscopul Martin a mai precizat ca reinnoirea Bisericii trece prin "recunoasterea sincera si onesta a faptelor”.
"Reinnoirea trebuie sa inceapa cu acceptarea responsabilitatii fata de ceea ce s-a intamplat. Traseul penal ar trebui sa cuprinda o ancheta si un proces", a mai spus prelatul.
Arhiepiscopul de Dublin cere actionarea in justitie a preotilor pedofili
Arhiepiscopul Martin a recunoscut ca Biserica a savarsit abateri in ceea ce-i priveste pe membrii ei cei mai vulnerabili, subliniind faptul ca "s-a acordat prioritate intereselor preotilor hirotoniti in detrimentul credinciosilor."
Grija ca "greseala" sa nu planeze, cu orice pret, asupra Bisericii, protejand-o, a condus uneori la decizii eronate, uneori, chiar evitate, incat rezultatul sa fie un numar tot mai mare de copii abuzati", s-a plans prelatul.
Doi episcopi irlandezi, James Moriarty si Donal Murray, si-au prezentat demisia inaintea Papei Benedict, in urma scandalurilor.
Arhiepiscopul de Dublin cere actionarea in justitie a preotilor pedofili
James Moriarty a fost in perioada 1991 – 2002, Episcop Vicar de Dublin, intr-o dioceza in care sute de copii au suferit abuzuri sexuale din partea preotilor, de-a lungul mai multor decenii.
Donald Murray a fost si el in perioada 1982 – 1996, episcop auxiliar de Dublin, acolo unde s-au comis abuzuri sexuale impotriva copiilor.
Aceste abuzuri, acoperite de Biserica din Irlanda, au fost relevate in raportul Murphy, publicat la sfarsitul lunii noiembrie 2009 de catre Departamentul irlandez de Justitie, dupa o ancheta care a durat 3 ani.