Lacasuri Ortodoxe: din Dublin
Ateistii irlandezi militeaza impotriva legii anti-blasfemie
Un grup de ateisti irlandezi a lansat o campanie de retragere a noii si controversatei legi impotriva blasfemiei, prin publicarea pe site-ul sau a 25 de citate considerate blasfemiatoare.
Ateistii irlandezi militeaza impotriva legii anti-blasfemie
Noua lege, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2010, care face ca blasfemia sa fie pedepsita cu amenda de pana la 25.000 de euro este in acelasi timp "proasta si periculoasa", a declarat Michael Nugent din Grupul Ateist Irlandez.
Grupul, care promoveaza o "Irlanda rationala, etica si laica", publica la un loc citate din Iisus, Mahomed, Papa Benedict al XVI-lea, chitaristul si compozitorul Frank Zappa, scriitorul Salman Rushdie, grupul de actori de comedie britanic Monty Python, fostul prim-ministru al Irlandei de Nord, Ian Paisley si Ministrul irlandez al Justitiei, Dermot Ahern.
Ateistii irlandezi militeaza impotriva legii anti-blasfemie
Dermot Ahern, care a propus noua lege, modificand o alta lege din 1961 impotriva calomniei, a declarat ca ar prefera sa elimine textul, dar acest lucru ar fi imposibil din motive constitutionale.
Constitutia irlandeza din 1937, care prevede ca “orice publicatie sau declaratie apreciata ca blasfemie, defaimatoare sau indecenta este un delict pedepsit prin lege", ar putea fi contestata doar printr-un referendum.
insa, pentru Michael Nugent, "legile medievale religioase nu isi au locul intr-o republica laica moderna, in care legile ar trebui sa protejeze oamenii si nu ideile lor."
Militantul "liber-cugetator" mai sustine ca intr-o societate moderna cetatenii ar trebui sa aiba dreptul sa-si exprime si sa asculte pareri asupra religiei, chiar daca unii le considera socante.
Ateistii irlandezi militeaza impotriva legii anti-blasfemie
Asociatia doreste sa fie retrase din cadrul Constitutiei toate referirile la Dumnezeu, si conditiile care interzic practic ca un ateu sa devina presedinte sau judecator pentru ca este pus sa depuna juramant in fata lui Dumnezeu.
The new York Times se intreba astfel in editia sa online: oare reproducerea unor fraze din acest film, devine ilegala de acum in Irlanda?