Poligamia si libertatile religioase dau dureri de cap Justitiei canadiene

Lacasuri Ortodoxe: din Vancouver / Canada
Poligamia si libertatile religioase, dau dureri de cap Justitiei canadiene

Autoritatile din British Columbia au anuntat miercuri, 21 octombrie 2009, ca vor cere Curtii Supreme, rezolvarea problemei prin care, conform libertatilor religioase reglementate de Constitutia canadiana, nu poate fi interzisa poligamia (in mod normal pedepsita cu 5 ani de inchisoare).


Acest demers este o consecinta directa a deciziei unei instante a acestei provincii de a renunta la urmarirea penala pentru poligamie, pornita impotriva a doi lideri ai unei secte de mormoni.

Guvernul din British Columbia a decis sa nu conteste decizia, ci sa atraga atentia Curtii Supreme de Justitie ca legea interzicerii poligamiei "practic este neconstitutionala", a declarat ministrul de Justitie al provinciei, Michael de Jong, intr-un comunicat.

"Noi consideram ca poligamia este in afara legii si ea chiar ar trebui sa fie scoasa in afara legii. Dar, inainte de a putea lua masuri impotriva ei, instanta trebuie sa raspunda la intrebarea daca aceasta este cu adevarat incriminata in Canada", a declarat el reporterilor.

Urmarirea penala impotriva celor doi lideri ai unei secte controversate de mormoni a fost abandonata in urma cu o luna din cauza unei erori in stabilirea unei proceduri, potrivit unor surse judiciare.

Winston Blackmore si James Marion Pler au fost acuzati in ianuarie, la inceputul acestui an, ca aveau unul 20 de femei iar celalalt 2 femei, in sanul unei comunitati poligame formate din 1.000 de persoane, dintre care 900 de femei si copii.

Cei doi barbati conduceau doua ramuri rivale ale Bisericii lui Iisus Hristos a Sfintilor ultimelor zile, un grup american mormon disident. Sectele poligame sunt instalate de 50 de ani in orasul Bountiful, situat la 700 km est de Vancouver (vest) si la 20 km nord de granita cu Statele Unite.

Guvernele din British Columbia au luat in considerare in mod constant de aproape 20 de ani, urmarirea acestei comunitati in justitie, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat practic, argumentand ca principiul libertatii religioase ar duce la esuarea procedurii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.