Casatoriile gay in Portugalia: Biserica Catolica cere un referendum

premierul jose socrates portugalia angajat in realizarea promisiunii electorale de legiferare a casatoriilor homosexuale Lacasuri Ortodoxe: din Lisabona
Casatoriile gay in Portugalia: Biserica Catolica vrea un referendum

Biserica Catolica Portugheza a sustinut astazi, miercuri 4 noiembrie 2009, varianta organizarii unui referendum privind legalizarea casatoriei homosexualilor, o problema care se afla pe ordinea de zi a noului guvern socialist.


"Asa cum a mai existat, in mod similar, un referendum referitor la intreruperea voluntara de sarcina, ar trebui sa aiba loc si unul pentru casatoria gay", a declarat purtatorul de cuvant al Conferintei Episcopale Portugheze, Manual de Marujao, apreciind ca astfel va avea loc o “dezbatere lamuritoare”.

premierul jose socrates portugalia angajat in realizarea promisiunii electorale de legiferare a casatoriilor homosexuale

"Nu decidem noi pentru popor, fara ca mai inainte sa clarificam acest aspect in public", a spus rev. Marujao, citat de agentia Lusa.

inainte de alegerile din septembrie, de anul trecut, premierul Jose Socrates s-a angajat ca va legifera casatoriile homosexuale, o masura ce va fi dezbatuta in cadrul programului noului sau guvern, in Parlament, joi 5 noiembrie 2009 si vineri.

Biserica s-a pronuntat deja impotriva casatoriei homosexualilor si "in favoarea casatoriei reale", dar episcopul de Porto a relansat dezbaterea, in seara de marti 3 noiembrie 2009, sustinand ca referendumul este o posibila solutie, si "in intregime admisibila".

Partidul Socialist (PS) a raspuns imediat, prin vocea sefului grupului sau parlamentar, afirmand ca un referendum nu ar avea "niciun sens". "Acest Parlament are intreaga legitimitate in abordarea acestei probleme si va face acest lucru in curand", a declarat deputatul Francisco Assis.

Numai ca, chiar si in cadrul PS, subiectul nu va ajunge la o unanimitate, grupul militantilor socialisti catolici cerand primului-ministru sa-si demonstreze curajul "personal si politic, pentru a organiza un referendum national pe aceasta tema”.

Dupa cum a anuntat Socrates, PS apara legalizarea casatoriei homosexualilor in Parlament, in care nu dispune insa de o majoritate relativa, dar nu apara si adoptia in sanul cuplurilor de acelasi sex.

Portugalia, tara in care religia catolica este de departe majoritara, a dezincriminat avortul, inca din 2007, tot in urma unui referendum.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.