Episcopii catolici considera ca diagnosticarea pre-implantatorie sporeste riscul abuzurilor in domeniul eugeniei – Trisomia 21

Lacasuri Ortodoxe: din Paris
Episcopii catolici considera ca diagnosticarea pre-implantatorie sporeste riscul abuzurilor in domeniul eugeniei

Posibilitatea depistarii trisomiei 21 (aberatie cromozomica ce se traduce printr-un handicap mintal si un aspect fizic caracteristic – n.n.), in diagnosticarea pre-implantatorie, prezinta riscul unor “abuzuril in eugenie", a declarat miercuri, 18 noiembrie 2009, Cardinalul Andre Vingt-Trois, arhiepiscop catolic al Parisului si presedinte al Conferintei Episcopilor din Franta (CEF).


Acesta a fost un raspuns la notificarea emisa de Comitetul National Consultativ pe probleme de Etica (CCNE), ce lansa posibilitatea depistarii trisomiei 21, la diagnosticul pre-implantator (DPI).

"DPI reprezinta o incalcare grava a eticii, intrucat isi propune eliminarea embrionilor neconformi. Aceasta abatere a fost acceptata de legislativ, in cadrul strict al detectarii unei boli genetice de o gravitate deosebita, recunoscuta ca incurabila in momentul diagnosticarii. Extinderea acestei cercetari pe cazul trisomiei 21 este un pas inainte spre utilizarea eugenica a DPI. Nimic nu va preveni raspandirea acestui obicei, maine, in cautarea altor boli, chiar si in conformitate cu simpla dorinta a unei persoane", a mai scris Arhiepiscopul Vingt-Trois.

"in apropierea revizuirii legilor privind bioetica, avizul CCNE nupoate sa nu ne ingrijoreze ingrijorare cu privire la riscul unor abuzuri legate de eugenie, riscuri evidentiate de ambele rapoarte ale Consiliului de Stat", adauga Episcopul Vingt-Trois.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.