Publicat pe 26.03.2008

Raspunsul Editurii Sf. Mina la Raportul Pro Europa (partea a II-a)

Mesajul Editurii Sf Mina, partea a doua:

 

STIMAŢI AUTORI AI STUDIULUI LIGII PRO EUROPA, CU LUCIAN BLAGA ŞI MIHAI EMINESCU LA CLASA I E PUŢIN CAM GREU …Toate poeziile puse în Manualul de clasa I au fost mai întâi citite elevilor de vârsta 6-8 ani, studiindu-se impactul acestora asupra copiilor.

 

Negativul pedepsei violente este răsplata pentru rugăciune. Astfel la pagina 29 a aceluiaşi manual de religie ortodoxă, Clasa I, Editura Sf. Mina, sunt imagini cu o fetiţă care se roagă să câştige un campionat de şah, iar Dumnezeu îi împlineşte rugăciunea şi o ajută să ia locul întâi. Acest lucru sugerează că alţi competitori nu s-au rugat şi că din acest motiv nu au reuşit ei să ocupe primul loc. În partea de jos a paginii este menţionată învăţătura: „Rugăciunea stăruitoare şi plăcută lui Dumnezeu nu rămîne fără răspuns.” (Liga Pro Europa)

 

Exerciţiul incriminat face parte din lecţia Sfinţii Ioachim şi Ana. Sfânta Fecioară Maria – Maica Domnului. În această lecţie elevii află că Sfinţii Ioachim şi Ana au primit-o pe Maria la bătrâneţe ca răspuns la rugăciuni stăruitoare. De asemenea, elevii află că Ioachim şi Ana I-au promis lui Dumnezeu că dacă le va da un copil, ei I-l vor dărui. Ceea ce s-a şi întâmplat, cei doi bătrâni şi-au ţinut promisiunea şi au dus fetiţa la templu. Pentru a înţelege foarte bine mesajul lecţiei, s-au ales exemple din viaţa cotidiană a elevilor. Astfel, atunci când ne rugăm cu multă credinţă, Dumnezeu ne îndeplineşte rugăciunea (fetiţele urmează să participe la un concurs); şi, atunci când îi promitem mamei ceva, trebuie să ne îndeplinim promisiunea (copilul îi promite mamei că va învăţa foarte bine). Iată şi învăţăturile lecţiei, care sunt conforme cu învăţătura moralei crestin ortodoxe: Comerţul cu divinitatea este afirmat direct şi la pagina 37, printr-o altă învăţătură de acelaşi tip: „Participarea la slujbele de la biserică ne aduce mult folos (s.n.).” (Liga Pro Europa) E ceva în neregulă cu autorii studiului Ligii Pro Europa.

 

CARE ESTE MOTIVUL PENTRU CARE CREŞTINII ORTODOCŞI PARTICIPĂ LA SFINTELE SLUJBE?? DOAR NU MERG LA BISERICĂ PENTRU CĂ NU AU CE FACE ACASĂ …(nu s-a putut adăuga “sufletesc” lângă cuvântul folos, întrucât este prea dificilă noţiunea la clasa I). În partea de jos a paginii manualului, la secţiunea Sugestii pentru dialog, găsim: Atitudinile intolerante sunt incurcate uneori, chiar din ciclul primar. Acelaşi manual de clasa I, Religie. Cultul ortodox, Ed. Sf. Mina îi învaţă pe copii: „Cât a trăit pe pământ, Domnul nostru Iisus Hristos a făcut numai bine oamenilor. De aceea mulţi Îl iubeau, Îl urmau şi Il ascultau. Oamenii răi nu credeau că El este Dumnezeu.” (s.n.) Necredinţa sau scepticismul sînt asociate cu răutatea, ceea ce va genera intoleranţă faţă de necreştini, poate chiar antisemitism, mai ales că în partea de jos a paginii sînt puse întrebări precum: „De cine a fost judecat şi răstignit Domnul nostru Iisus Hristos? De ce?” care se pretează la răspunsuri cu conţinut intolerant, antisemit. (Liga Pro Europa)

 

Stimaţi autori ai studiului Ligii Pro Europa, probabil asta este cea mai mareaberaţie scrisă de dumneavoastră. A spune că oamenii buni L-au ucis pe Hristos este un non-sens. Apoi, creştinii-ortodocşi cred în Iisus Hristos, Care a fost evreu aici pe pământ, cred în Maica Domnului, care a fost evreică, cred în Sfinţii Apostoli, care au fost evrei (foarte mulţi sfinţi din sinaxar sunt evrei). Ce să înţelegem din afirmaţiile dumneavoastră? Halal presă obiectivă! Halal mari “vipuri” mass-media, înălţate în scaunul dreptei judecăţi morale!

 

Halal presă obiectivă! Halal mari “vipuri” mass-media, înălţate în scaunul dreptei judecăţi morale!

 

Cum definiţi dumneavoastră îndoctrinarea, ca proces distructiv? Noi citim în dicţionare că o doctrină se defineşte ca: „Totalitatea principiilor unui sistem / învăţătură,… / Totalitate de principii, de idei fundamentale ale unui sistem / Totalitatea …tezelor fundamentale ale unui anumit domeniu/ sistem închegat de concepţii, principii şi teze fundamentale prin care se exprimă o anumită orientare în domeniul filozofic, religios, politic, artistic…”a doctrina = a iniţia într-o doctrină, a înarma cu o doctrină… a convinge… Acţiunea de a îndoctrina şi rezultatul ei. Dacă dicţionarele definesc corect aceste cuvinte, atunci, să nu ne fie cu supărare, dar putem admite că îndoctrinăm… adică transmitem o doctrină, anume cea creştină, care reprezintă totalitatea principiilor fundamentale ale credinţei creştine.

 

Deci, ce contestaţi Dumneavoastră? La ora de religie ce sistem de principii… să transmitem? Politice? Da, şi catehizăm, de ce nu? Ce înseamnă a catehiza? Dacă înseamnă ce scrie mai jos, atunci facem şi cateheză… adică, instruire religioasă prin întrebări şi răspunsuri… CATEHÉZĂ, cateheze, s.f. Lecţie de catehism (1) sau, p. ext., de religie creştină CATEHÉZĂ s. f. instruire religioasă prin întrebări şi răspunsuri Cu ce greşim? Vrem ca elevii noştri să îşi cunoască credinţa lor… Prin urmare, cum vă argumentaţi acuzaţia că a îndoctrina sau a catehiza este o tragedie şi o distrugere a „interesului superior al copilului”? Nu toate ştiinţele transmit principii fundamentale adomeniului pe care îl studiază? Cu ce este atacat interesul superior al copilului dacă este informat şi convins de adevărurile credinţei în care s-a născut?

 

Dacă domniile voastre înţelegeţi altceva prin cuvintele de mai sus, şi daţi cuvintelor un sens peiorativ, atunci acest lucru nu vă face cinste! O faceţi cu rea credinţă, încercând să-i „îndoctrinaţi” pe copii şi părinţii acestora că ora de religie este de-a dreptul periculoasă, în timp ce ora de educaţie sexuală, începută de la grădiniţă şi clase primare, sau prezentarea comerţului cu carne vie, la clasele de gimnaziu, le aduce un „real folos” şi le formează deprinderi „corecte” de vieţuire.

 

Tot în aceeaşi categorie a educaţiei „nonviolente” şi cu efecte „tonice”, „stimulative” şi „corecte” s-ar înscrie şi: obligativitatea prezentării şi simulării comportamentelor în caz de incendiu/cutremur/inundaţii/prim ajutor în caz de accidente… Aceste aspecte sunt obligatorii de transmis şi realizat… în scoli, prin circulare venite de la minister. Acestea sunt benefice şi necesare, dar transmiterea la ora de religie a unei învăţături ca ascultarea de părinţi şi a posibilelor consecinţe negative ale neascultării, (accidentul în cazul jocului cu mingea în stradă, posibila căzătura de pe gard, în caz de căţărare …), lipsa de respect atunci când nu îţi faci semnul Sfintei Cruci, semn prin care, conform învăţăturii creştin-ortodoxe, îţi arăţi respectul faţă de Dumnezeu şi îţi mărturiseşti credinţa, toate acestea… sunt văzute ca viziuni morbide ale autorilor, care prezintă un Dumnezeu horror…

 

Aşa analişti, aşa concluzie, parafrazăm aici un realizator de la TVR Iaşi, care a tras foarte uşor concluzia „aşa popor, aşa Dumnezeu”, dezbatere, cică, regizată contra cronometru, în care a dorit neapărat să arate „nenorocirea” adusă în învăţământ prin orele de religie. Ce învăţământ de proastă calitate faci când îi vorbeşti elevului de fapte rele şi de păcate, de neascultare pedepsită de Dumnezeu şi ce comerţ josnic este învăţat să facă creştinul prin rugăciune, când îi cere lui Dumnezeu să îl ajute ?Toate acestea sunt, în ochii duşmanilor religiei, lucruri îngrozitoare, calitate proastă, Dumnezeu horror, autori obsedaţi, care au probleme psihice, sunt fără studii, manuale apărute peste noapte… Vă întrebăm ce măsuri ar trebui luate acum împotriva acestor manuale care sunt scrise de autori cu câte două licenţe fiecare, cu vechime de până la 34 de ani în învăţământ, care au respectat cu stricteţe o programă, manuale care au obţinut punctaje apropiate de maximum posibil la evaluările prin care au trecut, manuale care au parcurs tot traseul obligatoriu al unui manual finanţat de la buget!

 

Nici unul din aceste aspecte n-a contat în faţa presei, a mass-mediei, care se hrăneşte de pe urma sângelui celor care mor în accidente, a crimelor, violurilor, mamelor ucigaşe şi, în exclusivitate, aproape doar pe prezentarea nenorocirilor şi suferinţelor umane!!!

 

Această mass-media, „inocentă” şi care promovează „interesul superior” al cetăţeanului care o consumă, strigă tare că nu este împotriva religiei, dar aceasta totuşi să nu se facă, să fie scoasă de la liceu, nu de alta, dar tinerii vor învăţa că avortul este un păcat şi vor face copii, „contrar” voinţei cuiva. Dacă se va preda, totuşi, religia, să nu cumva să fie predat confesional, că învăţarea principiilor morale ale propriei credinţe„provoacă tragedii”…

 

Invităm pe cei interesaţi, mass-media, pe cei afectaţi de ora de religie, să privească cu proprii ochi şi să simtă cu sufletul lor, ce transmit imaginile incriminate de analiştii Raportului Ligii Pro Europa. Apoi să încerce să formuleze critici personale şi nu preluate, şi dacă vor şi sunt competenţi, să ofere sugestii, observaţii de îmbunătăţire a manualelor de religie şi a altor manuale… şi să nu dezvolte psihoze antireligie. Îi îndemnăm să observe că ceva este putred… Că au intrat într-un joc necinstit, că s-au trezit criticând ce nu cunosc şi nu ar trebui să le permite deontologia profesională. Îi îndemnăm să nu preia prin copiere şi fără verificare nici o apreciere, dacă nu s-auconvins că este corectă şi dacă o preiau, să o facă cu prudenţă, cu rezervele necesare unui astfel de risc!

 

În ceea ce priveşte lecţia cu titlul „Să iubim animalele!” din fostul Abecedar al micuţului creştin (Carte care nu mai este în uz şcolar din luna octombrie a anului 1999), afirmaţia „şi Dumnezeu i-a tras scara” nu există în manual ci reprezintă concluzia personală şi subiectivă, deci discutabilă, a analiştilor raportului, care şi-au permis acest lucru, dar nu au uitat totuşi să scrie că este sublinierea dumnealor!…

 

Ei bine, stimata mass-media, a preluat în mod cu totul neprofesionist şi superficial, a copiat şi accentuat până la paroxism şi a afirmat că o oripilează nişte cuvinte, pe care, din nefericire, nici nu le-a văzut… dar pe care s-a bucurat să le repete nespus… Oare ce ar spune Liga pentru apărarea animalelor de legitimitatea ideii educative promovate, totuşi, de textul lecţiei?Ce supărare, ce dezastru, supoziţia că Dumnezeu trage scara lui Vasilică, adăugire inadmisibilă de către un ziarist care se pretinde profesionist, dar şi ateu.

 

CONCLUZII:1. Autorii sunt atei înverşunaţi în ciuda declaraţiilor de bune intenţii…2. Utilizează, în acest sens, cu abilitate informaţia şi au capacităţi maxime de manipulare a cititorului pentru a-l face să îi creadă….exp.:3. Rezultatele prezentate în Raportul Ligii sunt contradictorii, anulându-se reciproc, înmai multe cazuri.Exemple:Citat: „…56,7% din respondenţii elevi susţin că nu dispun de manuale de religie.” (Liga Pro Europa)Răspuns: Dacă 57% din elevi n-au manuale, atunci pericolul prezentat de raportori scade cu acelaşi procent, nu?Citat: „Manualele de religie evaluate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare in Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) sunt aprobate prin ordine ale Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Unele manuale aflate în circuitul şcolar nu au fost aprobate printr-un ordin al Ministrului, fiind avizate fie de Direcţia Învăţământ Preuniversitar, fie aprobate de Comisia Patriarhiei Române pentru Învăţământul Religios în Şcolile de Stat şi doar avizate de MECT.” (Liga Pro Europa)Răspuns: afirmaţie contradictorie… sunt sau nu aprobate manualele de CNCEIP?

 

Vă spunem noi că, la religie ortodoxă, toate manualele sunt aprobate prin ordin al ministrului, toate au trecut prin paşii algoritmului editării manualelor, dar domniile voastre nu ştiţi diferenţa existentă între un manual şi un auxiliar, şi, în mod inadmisibil, prezentaţi şi auxiliarele (Caietele de religie), … manuale!

 

Vă informăm că manuale la clasele V-VIII nu au existat niciodată (cu excepţia unui manual de religie pentru clasa a V-a, care a fost valabil un singur an). Pe piaţa liberă, există mai multe auxiliare, din care autorii studiului au ales doar pe cele apărute la Editura Sf. Mina. Numai că ei nu au „remarcat” că pe coperta acestor auxiliare scrie: Caiet pentru elevi, cadre didactice şi părinţi. Aceste auxiliare au apărut dintr-o iniţiativă privată (şi nu pe bani publici), pentru a veni în ajutorul cadrelor didactice, pentru a oferi părinţilor informaţii de care au fost privaţi în timpul comunismului şi pentru a oferi copiilor, atât cât pot înţelege (cu ajutorul profesorului), anumite informaţii. Şi nu ştiţi care este diferenţa dintre un manual aflat în uz didactic şi unul scos din uz de 8 ani, ca manual valabil!!! ( vezi Abecedarul micului creştin, atât de furibund atacat pentru că Dumnezeu „a îndrăznit”, în viziunea logică a raportorilor “să tragă scara lui Vasilică!”).”

 

Aceasta este cea de-a doua parte din cele trei parti ale mesajului Editurii Sfantul Mina.P.S. Vom avea si noi un cuvant de spus, insa trebuie parcurs materialul…KSLCatalin

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.