Video LIVE FULL HD, concertul de colinde al coralei barbatesti “Te Deum Laudamus”

Corul Te Deum Laudamus Video LIVE FULL HD, concertul de colinde al coralei barbatesti "Te Deum Laudamus"
Sambata seara, la Biserica Popa Tatu, din Bucuresti, str. Gen. Berthelot nr. 51, a avut loc, in premiera pentru aceasta biserica, un concert de colinde sustinut de corala "Te Deum Laudamus" si transmis in direct, integral, in toate paginile platformei Lacasuri Ortodoxe, intr-o varianta in premiera pentru internet, FULL HD multicamera.
©Articol si redactare: Bogdan Roman


Lacasul frumos primenit pentru sarbatori si plin pana la refuz de spectatori si-a primit darul de Craciun prin limbajul universal al muzicii. Dar nu o muzica oarecare, ci una ridicata pe cele mai inalte trepte prin combinatia dintre valoarea spirituala – data de mesajul transmis, acela al Nasterii Mantuitorului – valoarea istorica – fiind in majoritate colinde traditionale trecute prin filtrul timpului – apoi prin calitatea artistica – data de transpunerea melodiilor in creatii corale pe mai multe voci – si nu in ultimul rand inserarea intre acestea a celor mai cunoscute creatii ale compozitorilor contemporani si din repertoriul international.

Te Deum Laudamus Daca aici adaugam profesionalismul cu care a fost alcatuit repertoriul, maiestria dirijorului si interpretarea sui-géneris a barbatilor din cor, rezulta, fara echivoc, o seara frumoasa pentru toti, cunoscatori sau nu. Cunoscatorii au savurat sunetul muzicii intr-un cadru cu o acustica demna de invidiat pentru orice sala de spectacol, iar novicii s-au lasat purtati de frumosul creat de sunet, imagine, daruire, pricepere si bucurie.

Prezent in randurile spectatorilor a fost si Parintele Constantin Dragusin, compozitor si fost dirijor al acestui cor, din creatiile acestuia, dirijorul alegand pentru interpretare lucrarea corala "La Betleem in noapte", una din cele mai cunoscute compozitii ale parintelui.

Istoricul acestei corale ne este prezentat de parintele dirijor Zaharia Matei, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Justinian Patriarhul” din Bucuresti:
"Constituita in anul 1990 la initiativa catorva preoti ortodocsi, Te Deum Laudamus este o cunoscuta formatie corala de muzica sacra din Bucuresti, care isi propune drept scop promovarea valorilor si frumusetilor spiritual-artistice ale muzicii religioase romanesti si universale, precum si promovarea concertistica a acestora in tara si in strainatate.

in componenta acestui valoros ansamblu se afla in prezent 26 de membri – preoti ,diaconi, studenti ai Facultatii de Teologie “Justinian Patriarhul” din Bucuresti si absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti – toti fiind iubitori ai cantului coral religios.

Corul Te Deum Laudamus Repertoriul formatiei cuprinde cantari liturgice ortodoxe, creatii culte de inspiratie sacra, monodii de traditie bizantina, colinde romanesti traditionale, unele prelucrari folclorice si diverse creatii de gen din muzica universala.
Corala Barbateasca Ortodoxa Te Deum Laudamus a sustinut peste 400 de concerte in tara si peste hotare, a participat la festivaluri de renume intre care mentionam Festivalul International “George Enescu”, Festivalul „Dumitru G. Kiriac”, Festivalul „Ioan D. Chirescu”, Festivalul „Nicolae Oancea”, Festivalul „Muzica Balcanilor” si totodata, a participat la toate festivitatile desfasurate sub patronajul Patriarhiei Romane. A intreprins turnee artistice in Franta (1992, 1999, 2003), Ungaria (1993), Elvetia (1994), Germania (1996), Olanda (1999,2001,2007), Suedia (2006), realizand filmari pentru televiziunile din Romania, Franta, Elvetia si inregistrari pe CD-uri, discuri LP si casete audio. in perioada 1996 la pupitrul coralei s-au succedat dirijorii, profesorii si compozitorii Petru Simionescu, Valentin Gruescu si Pr. Constantin Dragusin, toti fiind membri ai Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Din anul 1997 si pana la data de 1 octombrie 2009, la conducerea artistica a coralei s-a aflat profesorul si dirijorul Dan Mihai Goia, membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, fost membru al Corului de Camera “Madrigal”, dirijor adjunct si director artistic (1971-1995) al acestei prestigioase formatii corale din tara noastra. intre anii 1990-2003 a fost profesor de Dirijat si Ansamblu Coral la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. in prezent este dirijor al Corului Academic Radio, functie pe care o detine incepand din luna iunie a anului 2000. Alaturi de Te Deum Laudamus, dirijorul si compozitorul Dan Mihai Goia a inregistrat 5 CD-uri, dupa cum urmeaza: Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, Colinde de Craciun, Cantari religioase romanesti, Muzica religioasa romaneasca si universala si Creatori romani de muzica religioasa. La aceste 5 CD-uri se adauga cel de-al 6-lea realizat in luna decembrie a anului trecut si intitulat Dupa datini colindam, care cuprinde un florilegiu alcatuit din cele mai alese colinde si cintece de Craciun din repertoriul romanesc si universal, pe care corala le-a inregistrat sub conducerea dirijorala a maestrului Dan Mihai Goia.

Dupa retragerea maestrului Dan Mihai Goia, la data de 1 octombrie 2009, Adunarea Generala a Asociatiei Te Deum Laudamus, intrunita in sedinta de lucru, in data de 15 octombrie 2009, a desemnat ca dirijor al coralei pe preotul Zaharia Matei, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa “Justinian Patriarhul” din Bucuresti, el insusi membru al acestei formatii corale ( timp de 15 ani). Alaturi de Te Deum Laudamus a sustinut pana in prezent 5 concerte, cel mai insemnat fiind sustinut in data de 17 decembrie 2009 la Palatul Patriarhal, cu prilejul Concertului traditional de Colinde organizat de Patriarhia Romana in ziua prazniurii Sfantului Prooroc Daniel- 17 decembrie, ocrotitorul spiritual al Prefericitului Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane." (IMPORTANT: Inainte de a porni inregisrarea, nu uitati sa opriti playerul aflat in meniul din partea dreapta a acestei pagini – Asculta Lacasuri Ortodoxe – Radio LIVE).
Inregistrare I: .

Inregistrare II: .

Colindele pot fi ascultate zilnic, in aceasta perioada, in playerul Lacasuri Ortodoxe aflat in meniul din partea dreapta, si in toate paginile platformei noastre.

articol publicat in paginile scrise MONITOR Lacasuri Ortodoxe® nr. 48/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.