Monday 29 march 2010

(VIDEO – predica) O noua premiera pentru Biserica Ortodoxa – prima Denie transmisa on-line pe internet (Live HD)

O noua premiera pentru Biserica Ortodoxa – prima Denie transmisa on-line pe internet (Live HD)

in seara zilei de ieri, 28 martie 2010, Biserica Podeanu din Bucuresti – Preot Paroh Vasile Ailioaei (iconom stavrofor) si Lacasuri Ortodoxe au oferit lumii intregi o noua premiera: transmiterea in direct, in sistem HD, a primei Denii din saptamana Patimilor.


Parintele Prof. Nicolae Necula defineste denia, in lucrarea sa „Biserica si cult pe intelesul tuturor” – Editura Europartner, ca fiind ’’slujba nocturna sau priveghere. Mai precis, denia este slujba utreniei sau <de dimineata> care se savarseste seara, in ajun (data fiind inceperea unei zile liturgice noi – n.n.).

Denia se deosebeste de priveghere, care inseamna tot slujba de seara, prin faptul ca se refera numai la utrenia savarsita seara. Daca privegherea se savarseste in ajunul sarbatorilor importante, deniile se savarsesc numai in doua saptamani din timpul unui an bisericesc si anume: in saptamana a cincea si a saptea (sau a Patimilor) din Postul Pastelui. (…)

Deniile din saptamana ultima a Postului sau Saptamana Patimilor sunt slujbele la care credinciosii participa, prin traditie, in numar foarte mare. Ele se savarsesc in biserici incepand cu seara Floriilor, deci din Duminica a sasea a postului, pana vineri seara, inclusiv.’’

Pentru credinciosii din biserica Podeanu, dar si pentru cei care nu au putut participa la Denia din aceasta seara insa au urmarit-o prin intemediul Lacasuri Ortodoxe, Parintele Vasile Ailioaei a tinut un cuvand de invatatura, menit sa ne introduca pe toti in atmosfera cuvenita Saptamanii Patimilor.
Predica parintelui Vasile Ailioaei la prima Denie a Saptamanii Patimilor poate fi urmarita dand click aici:

©Andreea Zahariea publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 10/2010

Lăcaşuri Ortodoxe (spre pagina principală)

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile